Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De criticus on tour part 1 “Worldcup Stadium Seoul”

Een mooie vrijdagavond eind Juli was het weer zover, ik mag de lucht weer in voor een trip naar Seoul. Mijn werk bij de onze Nederlandse trots “de blauwe vogel” levert een hele hoop voordelen op, een daarvan is dat ik op kosten van de baas een groot gedeelte van de wereld heb mogen bekijken.

Nu is het zo dat ik een aantal grote steden in de wereld al een aantal keren bezocht heb en wat is er mooier om mijn hobby F.C. Den Bosch te combineren met het bezoek aan deze grote steden. Bijna elke grote stad heeft immers een voetbalclub.

In de late middag arriveer ik in de metropool Seoul met ca 11 miljoen inwoners. Das weer wat anders dan ons zo geliefde Den Bosch. Het is een grote grauwe bedoeling hier waar de zon door de smog maar amper schijnt.

Na wat gegeten te hebben snel mijn bed in gedoken om er vervolgens om 4:00 lokale tijd in de ochtend uit te gaan om naar de kwartfinale NL-Costa Rica te kijken. Wat een zenuwslopende wedstrijd zeg, maar gelukkig en geheel verdiend zijn we door naar de halve finale.

Het is inmiddels 8:00 en ik wil om 12:00 naar het stadion om het eerste verslag te maken voor indevliert.nl. Wat nou jetlag, gaan is het recept. Bij het stadion aangekomen een toegangskaartje gekocht voor een tour door het Worldcup Stadium ook wel het Sangam Stadium genoemd.

Het is maar goed dat de rest van de jongens van  de Eretribune Vak A crew mij goed sponsoren want het toegangskaartje kostte omgerekend wel 0,70 cent. Hahaha.

Het stadion telt ruim 66.000 plaatsen en is speciaal gebouwd voor het WK van 2002 georganiseerd door Zuid-Korea en Japan. In dit stadion werd Zuid-Korea door Duitsland in de halve finale met 1-0 uitgeschakeld. Het hele land stond op zijn kop! Een halve finale op een WK, dat had niemand verwacht. Niemand minder dan people manager Guus Hiddink had als een soort god Zuid Korea klaargestoomd voor dit WK en wat een schitterend resultaat. Guus wordt nog altijd op handen gedragen daar. Hij heeft het voetbal daar echt op de kaart gezet.

Na het WK van 2002 speelt FC Seoul zijn wedstrijden in dit mooie stadion.

En dan de tour door het stadion: bij binnenkomst loop je eigenlijk direct de tribune op en vandaar kun je langs de zijlijn foto’s maken. Aangezien ik het heilige sjaaltje van onze FC op het gras wilde neerleggen moest ik onder de hekjes door om het daar neer te leggen. De enige beveiliger die aanwezig was die ziet dit en holt naar beneden, ik benader hem en roep de naam Guus Hiddink! Hij kijkt mij aan en knikt! En ja, daar ligt ie dan, mijn FC sjaal in het Worldcup Stadium van Seoul!

Vervolgens nog een bezoek gebracht aan de kleedkamers, persruimte (beide toch redelijk gedateerd) en het voetbalmuseum waar ik trouwens niet 1 maar dan ook niet 1 afbeelding van Guus Hiddink zie wat in mijn ogen toch echt raar is.

Na een klein uurtje ben ik alweer op weg terug naar het hotel om vervolgens een aantal uur later weer naar Nederland te vertrekken.

Mijn volgende trip naar een stadion ergens in de wereld ben ik alweer aan het plannen.

Houdoe war!
De criticus