Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De Criticus on tour part 2: Estadio Azteca

Het is nazomer en toch komt op het moment dat ik dit stukje schrijf de regen met bakken uit de hemel, de temperatuur doet denken aan oktober, de costa’s lopen leeg en wij van de Vak A crew van indevliert.nl zijn maar al te blij dat de competitie weer is begonnen.

Maar niet alleen is de competitie weer begonnen. Een volgend tripje staat voor mij op het programma “Mexico Stad”. Ik start gelijk Wikipedia op om te kijken wat we daar kunnen gaan doen “er was toch iets met die stad, dacht ik”.

De stad heeft tegen de 10 miljoen inwoners en de deelstaat tegen de 20 miljoen. Nou daar moet vast genoeg te zien zijn. De meest toeristische trekpleister is het Zócalo wat het 2e grootste plein ter wereld is.

Onderweg in het vliegtuig vragen een aantal collega’s wat mijn plannen zijn, enthousiast vertel ik dat ik het Estadio Azteca ga bezoeken! Het wat?? Cultuurbarbaren! Het Estadio Azteca is 1 van de meest befaamde en beroemdste stadions ter wereld.

Het is het enige stadion ter wereld waar 2 wereldcup finales zijn gespeeld (1970 & 1986). Maar waar het stadion het meest om befaamd is is namelijk het doelpunt van Pluisje Maradona met zijn “Hand of God” doelpunt. Deze wedstrijd in de kwartfinale van het WK 1986 ging tussen Argentinië en Engeland. Het 2e doelpunt (uitgeroepen tot doelpunt vd eeuw) was trouwens de rush van Pluisje waar hij 5 spelers uitspeelde en vervolgens koel het doelpunt maakt. Het doet mij een beetje denken aan de Seun of God, of draaf ik nu door?!

De dag na aankomst vroeg uit de veren, sjaaltje gestreken en hop naar het stadion. Het was een trip met de metro welke veelal boven de grond rijdt dus ik neem meer cultuur in mij op dan de meeste denken! Na een uurtje kom ik dan aan bij het Estadio Azteca, het huidige stadion van Club América waar Leo Beenhakker ooit trainer was.

Het eerste wat mij opvalt is een typisch Zuid Amerikaans stadion, een hoop beton en gruwelijk groot. Het stadion wat plaats bied aan 105.064 toeschouwers is het grootste stadion van Mexico en het 3e grootse voetbalstadion ter wereld.

Ik spreek een paar woorden Spaans maar een rondleiding compleet in het Spaans is teveel van het goede. Een hoop commotie ineens bij een aantal tourleaders, wie spreekt er Engels?? Er komen hier duidelijk weinig westerse toeristen. Enige tijd later, probleem opgelost we kunnen gaan, ik krijg een privé rondleiding! Heb ik mooi de tijd om het heilige sjaaltje overal neer te leggen… Nee dus dat is niet overal toegestaan werd mij vriendelijk medegedeeld. Na wat verteld te hebben over mijn doel van deze rondleiding kreeg ik carte blanche.

Wat een imposant stadion was mijn reactie toen ik het stadion binnenliep. De kleedkamers, de persruimte, de bijna 250 rommelige skyboxen en het veld met het waanzinnige uitzicht op de immense tribunes maakt direct impact op mij. Wat zou het geweldig zijn om hier een wedstrijd mee te kunnen maken, helaas voor mij speelde Club América een dag later een uitwedstrijd.

Na half uurtje zit de tour erop en ben ik weer een ervaring rijker en heb ik het heilige sjaaltje op een opnieuw imposante grasmat mogen leggen en kijk ik alweer uit naar mijn volgende trip.

Adios!
De criticus