Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Stadion Tour part 4 “Mexico City Estadio Azteca”

Helaas hebben we een teleurstellend seizoen achter de rug en missen we dit seizoen de play-offs. De spelers en supporters van ons FC genieten daardoor noodgedwongen van een vroege vakantie.

Vorige week had ik opnieuw een vlucht naar Mexico City, het lijkt wel of ik een abonnement heb op deze bestemming. Nu hoor ik jullie denken, woont die gast daar of zo? Niks is minder waar, ik vlieg deze bestemming graag en het geeft mij de kans om mooie wedstrijden te bekijken aldaar!

Een paar dagen voor vertrek ben ik weer op Google aan het kijken of er weer een wedstrijd gespeeld gaat worden, en ja hoor ik heb weer geluk! Club América speelt een belangrijke play-off thuiswedstrijd tegen Pachuca.

Club América speelt in het Estadio Azteca (zie stadium Tour part 2) en dus gaat een droom werkelijkheid worden een echte wedstrijd bekijken in het zo immense stadion.

CF Pachuca met technisch directeur Hans Westerhof is opgericht in 1901 en is hiermee de oudste voetbalclub van Mexico.

De wedstrijddag is aangebroken! De wedstrijd begint om 17:00 in de middag en aangezien ik er al eens geweest ben vertrek ik ruim op tijd richting het stadion. Het is immers een klein uurtje met de metro en trein. Ruim 3 uur voor de wedstrijd kom ik bij het stadion aan en is het al een drukte van jewelste.

Daar sta ik weer aan de kassa, met mijn 2 woorden Spaans die ik spreek leg ik uit dat ik graag een mooie plek in het stadion wil. Kosten 400 Peso’s omgerekend 24 euro. Daarna ik de snikhete Mexicaanse zon wachten tot de poorten naar het stadion opengaan.

Om 15:00 is het zover, volop activiteiten buiten het stadion zorgen voor een leuke sfeer. Kinderen kunnen bijv op goaltjes schieten en krijgen petjes van Coca Cola alles is erop gericht om de mensen te entertainen!

Ik ga het stadion binnen en een steward begeleid mij naar mijn stoeltje, en maakt deze ter plekke voor mij schoon! Het moet niet gekker worden denk ik bij mijzelf dat is iets voor ons FC! Ik heb een prachtige stoel, zowat op de middellijn en op een prima hoogte.

Een uur voor de aftrap komt een gigantische onweersbui over het stadion, ik zit gelukkig overdekt maar een groot gedeelte van de ca 70000 uitzinnige supporters trekken de gele poncho’s aan en gaan vrolijk door met zingen. Geweldig! De terreinknechten prikken zich een ongeluk om het veld enigszins bespeelbaar te maken en net voor het begin van de wedstrijd begint het droog te worden en komt de Mexicaanse zon er weer bij.

Het betreft de return wedstrijd in de kwartfinale play-offs om het kampioenschap van Mexico. De eerste wedstrijd in Pachuca werd door América verloren met 3-2. Dus 1 doelpunt voor América zou volstaan om door te gaan naar de halve finale.

Na 7 minuten scoort Pachuca de openingstreffer en beseft iedereen dat het wel eens een lastige middag kan gaan worden, tevens omdat América in de 33ste minuut een directe rode kaart krijgt na een smerige overtreding op de middenlijn.

Net voor het rustsignaal trilt het stadion op zijn grondvesten, 1-1! Net na rust gaat América verder en scoort het vrijwel direct de 2-1. De sfeer is onbeschrijfelijk maar zal 4 minuten daarna weer compleet omslaan als Pachuca de 2-2 binnenschiet.

Een hectische eindfase zorgt voor een 3-2 voorsprong in de 88ste minuut! Iedereen weet het zeker ze kunnen zich gaan opmaken voor de halve finale. Ik vraag aan mijn buurman hoe lang de extra tijd is en hij geeft aan dat het elke seconde afgelopen kan zijn. Dan gebeurd het onmogelijke een strafschop voor Pachuca in de 95ste minuut welke gemakkelijk binnengeschoten wordt. América os lamgeslagen en incasseert in de 97ste minuut ook nog de 3-4. De rapen zijn gaar, nogmaals een directe rode kaart en echte zuid Amerikaanse taferelen dienen zich nu aan. De scheidsrechter maakt direct een einde aan de wedstrijd en iedereen verlaat verslagen het stadion.

Ik ga ondanks het verlies met een geweldige ervaring rijker terug naar het hotel.