Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Ajax spil in matchfixing schandaal?

31 januari 2015, een merkwaardige dag in voetballand. Is Ajax nu ook een spil in de grote boze matchfixing wereld of zijn de gebeurtenissen van vandaag een toevallige samenloop van omstandigheden? Vandaag stond namelijk de wedstrijd Jong Ajax – FC Den Bosch op het programma in de Jupiler league. Hoewel de resultaten van ons clubske de afgelopen tijd niet om over naar huis te schrijven zijn hadden we er toch onwijs veel zin in.

Zoveel zin als we vanmorgen in de wedstrijd hadden, zoveel verbazing hebben we nu aan het begin van de avond. De wedstrijd werd vanmorgen rond de klok van half 9 namelijk al door Ajax afgelast omdat het speelveld op het jeugdcomplex “De toekomst” niet bespeelbaar zou zijn. Moet kunnen zou je denken, het weer was de afgelopen dagen niet al te best en er is alles bij elkaar toch zeker wel 2 centimeter sneeuw gevallen die ook nog eens is blijven liggen….

Vanuit de KNVB was het op dat moment nog muisstil, wij hadden in ieder geval niets gehoord over een eventuele veldkeuring of afgelasting. Een uurtje later geschiede toch een klein wonder, nadat Ajax zelf al had besloten dat de wedstrijd niet door kon gaan kwam er een melding vanuit de KNVB dat het speelveld om 11 uur gekeurd zou gaan worden. Iets na 11 uur kwam het bericht dat de wedstrijd definitief afgelast was, eind goed al goed…. Of toch niet??

Binnen 20 minuten na de definitieve afgelasting kwam namelijk het bericht dat Jong Ajax om 12 uur een oefenwedstrijd zou gaan spelen op het jeugdcomplex “De Toekomst”, weliswaar in de hal maar toch. Dat regelen ze best snel daar bij Ajax, een oefenwedstrijd beleggen in ongeveer 20 minuten. Zou dat een nieuw record zijn?

Wellicht dat de heren van Jong Ajax de wedstrijd al van te voren geregeld hadden als backup omdat ook zij inzagen dat het weer misschien een spelbreker kon gaan worden, het lijkt onwaarschijnlijk maar het zou kunnen. Tot nu toe lijkt het aflasten van de wedstrijd nog steeds plausibel, niet?

We spoelen even door naar weer een uurtje (misschien 2) verder. Er komt een nieuwsbericht naar buiten dat de amateurs van Ajax vandaag wel kunnen voetballen omdat de velden sneeuwvrij gemaakt zijn.

Wait…. whut?

Vanmorgen vroeg was het al duidelijk dat het speelveld ’s middags om half 5 niet bespeelbaar zou zijn maar net na het middaguur zijn de velden ineens sneeuwvrij gemaakt en kan er gevoetbald worden? Het hele zaakje begint al te stinken vind je niet?

We spoelen weer een paar uur vooruit. Het word duidelijk dat Ajax de wedstrijd op geheel eigen initiatief, zonder tussenkomst van de KNVB heeft afgelast. Er stond me toch echt iets van bij dat de KNVB de enige is die dit soort beslissingen mag maken, Enig speurwerk in de eindeloze reglementen (bekijk ze hier) maakt mij duidelijk dat ik gelijk had. Artikel 35 beschrijft wat de regels zijn voor het afkeuren van een speelveld en hierin staat toch duidelijk dat degene die deze beslissing mag maken toch echt op zijn minst een scheidsrechter in dienst van de KNVB is, het liefst eigenlijk nog de voor de wedstrijd aangewezen scheidsrechter.

Matchfixing, competitiefixing of een samenloop van omstandigheden?

Er zijn grofweg 3 mogelijkheden:

  1. Is Ajax nu echt zelf aan het bepalen wanneer het een wedstrijd wil spelen? Het komt allemaal natuurlijk wel goed uit dat Ajax 1 morgen pas tegen Vitesse speelt (dus geen reserve spelers op kan stellen in het belofte elftal). Wellicht willen ze in Amsterdam niet weer zo’n grote nederlaag als op het kasteel.
  2. Kwam het voor Ajax alleen beter uit om de wedstrijd uit te stellen omdat de trainer niet aanwezig was.
  3. Is de afgelasting van vandaag echt volgens de KNVB regels gegaan en treft Ajax geen enkele blaam

Waarschijnlijk zal niemand ooit te weten komen wat er zich vandaag precies heeft afgespeeld, wij hebben in ieder geval de feiten voor je op een rij gezet zodat je zelf een conclusie kunt trekken.

En vanaf nu weer op naar de volgende wedstrijd…. HEYA DEN BOSCH!!