Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De witwas praktijken van de KNVB

Zoals iedere fc den bosch supporter ondertussen weet en tegenwoordig waarschijnlijk iedere voetbalsupporter in Nederland ook eist de KNVB dat een partij die een betaald voetbalclub wil overnemen ook kan bewijzen dat de gelden waarmee dat gefinancierd gaat worden uit legale bronnen verkregen zijn. Vrij vertaald zou dit dus betekenen dat het geen crimineel geld of geld verkregen vanuit terroristisch oogpunt mag zijn.

Laten we eens de proef op de som nemen en kijken wat we allemaal tegen komen als we de KNVB zelf tegen het licht houden.

Voor dit onderzoek zijn we gaan kijken op de website van de knvb (https://www.knvb.nl), we zijn hier de volgende zaken tegengekomen bij de sponsors die op hun eigen website staan:

ING
De ING Bank is sinds 2010 hoofd en shirtsponsor van alle Nederlandse elftallen. quote van de knvb website: “Sinds 1 januari 2010 is ING bovendien hoofdsponsor en shirtsponsor van zowel het Nederlands elftal als alle vertegenwoordigende elftallen.”

In 2018 heeft de ING Bank een boete gekregen van het openbaar ministerie van het record bedrag: “775 miljoen euro”. Deze boete werd opgelegd vanwege het feit dat de ING het jarenlang heeft mogelijk gemaakt voor criminelen om op vrij eenvoudige wijze geld wit te wassen.


NIKE
Nike is al sinds 1996 partner van Oranje. Onlangs is dit partnership nog verlengt tot 2030 en volgens hun eigen woorden is de KNVB daar “ontzettend blij mee“. Wat er echter niet bij verteld word is dat NIKE jarenlang met behulp van kinderarbeid haar producten liet produceren zoals in onder andere dit artikel te lezen is.

Sindsdien is er een hoop veranderd in de bedrijfsvoering van het bedrijf en doet het beter zijn best om dit soort praktijken tegen te gaan. Toch is het wel degelijk een onderdeel van het Nike verleden en vind de KNVB dit blijkbaar geen probleem.


Heineken

Heineken is trots partner van de KNVB sinds 1994 en tijdens de WK 2014 is het partnership verlengd tot en met 2020. Als we alles wat er mis is met heineken wereldwijd erbij moeten gaan halen zijn we minimaal 4 weken bezig met ons “amateur team” en dat gaan we dus ook niet doen. Hieronder een korte opsomming van wat wij binnen een half uur over heineken vonden:


In het klein hebben we dan ook nog:


Zoals al gezegd zijn we met “4 amateurs” en is indevliert.nl een “naast het werk” project. Hierom kunnen we niet eindeloos doorgaan met het uitpluizen van de partners van KNVB maar we denken hiermee wel aan te hebben getoond dat de KNVB een aantal regels heeft opgesteld waaraan eventuele overname kandidaten van betaald voetbalclubs aan moeten waaraan ze zelf niet eens voldoen.

Voorop gesteld zijn we blij met het feit dat er gecheckt moet worden waar geld vandaan komt en in hoeverre daar illegale praktijken aan te pas komen. Het is echter ook zo dat als je maar lang genoeg gaat zoeken en je je eisen steeds verhoogt je ongetwijfeld iets gaat vinden bij wie dan ook. Pas bovenstaande methode toe op welk bedrijf of persoon dan ook en je zult altijd iets vinden.

IN KAKHI WE TRUST