Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Biertje?!

Toen ik een paar weken geleden op een verjaardag met een lekker flesje bier in mijn handen de wedstrijd van het Nederlands elftal aan het bekijken was besefte ik het volgende:

Er is niks leukers als met een paar maten onder het genot van een pilsje naar het voetballen te kijken.

En het maakt me niks uit als die maten van het vrouwelijke geslacht zijn als ze maar niet vanuit het niets, met rood wit blauwe strepen en in het oranje uitgedost, mij beginnen uit te leggen dat de 5-3-2 toch een echt betere methodiek is als de ouderwetse 4-3-3 opstelling. Want beste indevlierters, daar slaat mijn bier echt spontaan van dood. Maar dat terzijde want ik wil jullie niet vervelen met mijn trauma’s en het verder alleen hebben over BIER en VOETBAL!

Bier en voetbal hebben al lang wat met elkaar. Wie van de oudere FC Fans herinnert zich niet de reclame borden in de oude Vliert  en de reclame muziek “SKOL, het lekkerste biertje ooit, SKOL!” . Maar als we het over de relatie van BIER en FC Den Bosch hebben dan komt er toch een verhaal over een ander merk prominent om de hoek kijken: HEINEKEN. Deze o.a. in ‘s-Hertogenbosch gevestigde bierbrouwer wilde 80 jaren vorige eeuw een soortgelijke constructie tussen voetbal en merk realiseren zoals philips en psv hebben. De FC Heineken zou vanuit het Bossche, Nederland en de wereld gaan veroveren. Hoe en waarom dit er niet van gekomen is weten maar weinigen, wat overgebleven is, is de kreet als er een keer weer financiële perikelen zijn bij FC Den Bosch “Ze hadden Heinekus moeten vatte!!!! “. Dat de bier industrie nu nog steeds de voetballerij zeer interessant vindt blijkt wel uit het feit dat wij in de “JUPILER League” voetballen, terwijl Heineken nu de zogenaamde grote jongens in sjampionen league sponsort.

Effe een pilsje pakken blijkt ook de reden te zijn van een flinke politiemacht gisteren. Onze Burgervoaer vond het namelijk niet zo’n goed idee dat de ouwe garde in de stad een biertje wilde gaan pakken om daarna in een optocht richting de Vliert te gaan om naar FCDB – NEC kijken. Het is maar goed dat ze in de stad zijn gebleven want bij ons op de Eretribune was de biertap kapot en werden we voor ons pilsje naar de Zuid tribune gestuurd waar we de 1e helft bespraken terwijl we de papieren vliegtuigjes uit ons pilsje visten.

beerdrinkers

Nu is het wel of geen pilsje consumeren in het stadion voor mij geen halszaak. Dat dit voor andere wel zo is blijkt uit de verhitte betogen die ik regelmatig hoor als het gaat over een pilsje pakken bij FCDB. Op de tribune is het bij FC sowieso verboden, maar dat er bij de Eretribune een streep bij het vreetkraampje staat die met een plastic glas bier niet overschreden mag worden op straffe van 2 stewards in je nek vind ik toch wat overdreven.

Zeker omdat ik weet dat het bij veel “soortgelijke” voetbalclubs totaal anders is. Bij Helmond Sport tappen ze alleen halve liters, je mag er zo veel meenemen op de tribune als je kunt dragen. Dat gebeurt dan ook massaal. De enige restrictie die ze daar hebben is dat als de beschikbare fusten op zijn er geen bijgehaald worden…..

Al met al is het toch wat met ons pilsje, dit mooie uit water, gerst, hop en kruiden gemaakte drankje maakt flink wat tongen los en kan bij juist gebruik ook ons leed over de slechte prestaties van FC Den Bosch wat beperken. Dit zullen we dan maar ook doen, pilske pakken, uithuilen en volgend seizoen weer verder gaan want zoals ze bij DBFC op een van hun carnavals emblemen aangegeven. Wij FCDB’ers vrezen namelijk niks of niemand, zolang het bier maar niet op is.

The only thing to fear is running out of beer

Proost en Heya Den Bosch