Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De Champions League en zijn miljoenen

Gisteren hebben de meeste leden van de Eretribune vak A Crew de wedstrijd Atletico Madrid – Barcelona zitten te kijken. De Spaanse strijd der titanen in de Champions League. De strijd der miljoenen. Niet mijn strijd. Hoe mooi het affiche ook is, de laatste tijd heb ik geen zin meer in dit soort wedstrijden omdat er maar een ding in de Champions League belangrijk is: GELD. De Champions League wordt gespeeld door veel clubs waarbij buiten het veld geen fair play wordt gespeeld. Een voorbeeld daar van is Real Madrid. De club uit de hoofdstad van Spanje heeft een enorme begroting van 520 miljoen euro. Maar Real heeft niet alleen inkomsten, ze hebben ook schulden en niet zo’n klein beetje ook. De schuld van Real Madrid bedraagt op dit moment nog maar… 90 Miljoen euro terwijl er in 2011 nog 170 miljoen schuld was op een begroting van 480 Miljoen Euro. Maar door wie worden die schulden dan gedragen hoor ik jullie vragen? Daar kan ik antwoord op geven: door de huisbank van Real Madrid, Caja Madrid. Deze bank is weer onderdeel van de bank genaamd Bankia die afgelopen jaren zo enorm in het rood stond dat deze gered moest worden door de EU. En waar komt het geld vandaan van de EU? Juist ja, uit jouw en mijn zak!!! Wij betalen dus gewoon die dikke Ferrari van Meneer Ronaldo en Real kan doen wat het wil, denk maar aan zaken als een 100 miljoen transfer geld voor Gareth Bale omdat niemand, ook Michel Platini niet, er iets echt aan kan of durft te doen!

Nee, neem dan Nederland, het braaftse jongetje van de klas. In Nederland moeten clubs failliet gaan zoals Veendam als er 675.000 euro tekort is, wat overigens een flink bedrag is voor zo’n kleine club, of een AGOVV met een schuld van 400.000 euro die daardoor ook failliet ging. Ik persoonlijk vind het niet meer dan normaal dat een voetbal club zijn eigen broek omhoog moet houden en geen enorme schulden kan maken door buitensporige salarissen te betalen en dan uiteindelijk te overleven door gemeenschap geld.

Ik word dan ook helemaal misselijk als ik de technisch directeur van PSV, Marcel Brands hoor praten over de salarishuizen in de voetballerij. Marcel Brands, naar verluid goed voor een salaris van 700.000 euro per jaar geeft aan dat de bedragen die in de voetballerij betaald worden marktgerelateerde bedragen zijn. Natuurlijk Marcel, zou ik ook zeggen. We geven elkaar gewoon allemaal een paar ton extra en zeggen dat dat normaal is. Bij mij verder op in de straat woont een familie die zich, om het zo het omschrijven, bezig houdt met activiteiten die het daglicht niet helemaal verdragen. Vader zit al lange tijd in de bak. En nu zitten 2 van de 3 kinderen ook in de gevangenis. Omdat ik met een van de zonen heb gevoetbald vroeg ik aan hem het het ging toen hij even thuis op weekend verlof was. “Tja” zei hij, “niet normaal dat ik in de bak moet zitten”. “Alleen omdat ik die auto gejat had, dat doen ze bij ons in de familie allemaal!”. Aha, een gevalletje familie gerelateerde zaken oftewel “bij ons is dat normaal dus dan mag het”. Waar heb ik zoiets nou eerder gehoord???

De professionals in de voetballerij mogen wat mij betreft best goed betaald worden. Maar hoe de financien nu geregeld worden in de voetballerij gaat alle perken te buiten. Je mag als prof gewoon blij zijn dat je de hele dag lekker over het veld achter een bal aan mag hollen en er nog voor betaald krijgen ook. En kom niet aan met het tenenkrommende statement dat je je geld in de korte tijd als prof voetballer bij elkaar moet verdienen. Hoezo? Waarom kan een profvoetballer na zijn 35e niet achter een buro werken of in een fabriek? Moet je eens aan al die miljoenen Nederlanders vragen die tot hun 67e moeten werken, of zij al op hun 35e kunnen stoppen!

Nee, ik kijk dus niet uit naar de loting van Chelsea, Atletico Madrid, Bayern München en Real Madrid. Ik kijk uit naar de wedstrijd van morgen tussen Achiles 29 en F.C. Den Bosch. Daar moeten de voetballers nog knokken om een paar euro wedstrijd premie en ondanks dat bij ons clubje de euro’s ook heel belangrijk zijn weet ik wel dat dat er bij FC nu keihard gewerkt wordt om finiancieel gezond te zijn en geen euro meer uit te geven dan dat er binnen komt.

En zo hoort het, en niet anders!

 

HEYA Den Bosch