Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De Vliert, Made op het platteland van Sinkiang

Zoals jullie weten reist ons Vak A crew member De Criticus voor zijn werk bij de grote blauwe vogel de hele wereld rond. Dit keer bracht zijn werk hem wel heel ver weg. Naar China en om precies te zijn Sinkiang of of tewel Xinjiang. En wel naar de hoodstad Ürümqi. De naam van de streek Sinkiang is een verbastering van het Mandarijnse Xīnjiāng (新疆), dat “nieuwe grens” betekent.
1000px-China_Xinjiang.svg

Tijdens zijn verblijf in het hotel in Ürümqi viel het oog van de Criticus op een grote kast. Eigenlijk meer een stellage. Op deze stellage stonden de meest verfijnde voorwerpen die van glas leken te zijn. Op dat moment werd de Criticus op zijn rug getikt en toen hij zich omdraaide zag hij de hotel directeur staan “You like?” vroeg het kleine mannetje in een te groot pak.”Yes very nice” antwoordde de Criticus. “You come, I show you how made”. Nieuwsgierig als hij is en omdat hij toch een paar dagen vrij was volgde de Criticus het kleine mannetje in zijn te grote pak. “Come, come” zei de hotel directeur die Jang bleek te heten. Jang nam de criticus mee in oude Chinese auto, een Hongqi CA72 die vooral bedoeld was voor grote bazen uit de communistische partij.

hongqi-ca72-shanghai-china-11-458x330

Jang was niet alleen, er was een chauffeur die net zo klein was als Jang en half glijdend van de stoel de pedalen van de auto bediende. De chauffeur jakkerde hard toeterend Ürümqi uit en al snel kwam het gezelschap op platteland van Sinkiang. De criticus keek zijn ogen uit toen ze na een uurtje hobbelen over slechte wegen kwamen bij een schuurtje met een hoog rokende schoorsteen. Dit bleek de werkplaats te zijn waar het mooie glaswerk werd gemaakt. Dat Jang en de Chauffeur niet de enige kleintjes daar waren bleek toen ze verwelkomt werden door een nog kleiner baasje. De bewoners van dit gebied, de Oeigoeren staan erom bekend dat ze klein, een groot bol hoofd en een stevige torso hebben. Deze bouw maakt ze geschikt voor de ambacht die de Criticus daarna aanschouwde. “You picture” vroeg Jang. De criticus toch wel afwachtend wat ze ermee gingen doen gaf toen een foto van wat na zijn gezin het belangrijkste is: Het stadion van FC Den Bosch “De Vliert”.

de-vliert-stadium-den-bosch-bram-van-de-biezen

Het kleine werkplaats baasje mompelde wat en ging daarna direct aan de gang. Met wat later bleek een geslepen bot van een Yak begon hij een soort steen uit te slijpen. Zijn kleine sterke vingertjes raspten snel en vakkundig de steen. Na een uur was de mal geslepen en de Criticus wist nog niet goed wat hij zag. Het kleine baasje pakte uit een pot een stinkende poederachtige substantie. Dit bleek de gemalen hoeven van een mongoolse geit te zijn en het werkplaatsmannetje blies dit over de geslepen steen. De schoorsteen bleek niet voor niks te roken want daarna werd het gehele goedje in een soort klei verpakt en pakte het werkplaats baasje uit het vuur een stang met daaraan een grote bol glas en blies het glas in de opening van de klomp klei.

“You wait” zei Jang toen de klomp klei in een hoekje werd gezet. Wat de criticus daarna voorgezet werd wist hij niet maar het bleek de lunch te zijn want alle aanwezige begonnen grommend en smakkend te kluiven op iets wat op boomschors leek. De Criticus kon echter zijn ogen niet afhouden van de klomp klei en wat dat uiteindelijk zou worden. Groot was zijn verassing toen uit de klomp klei een glazen miniatuur kwam van Stadion de Vliert! Zoiets moois had hij nog nooit gezien. “You keep” zei Jang. Wat nog machtiger was om daarna te zien hoe het werkplaats baasje de Letters “DE VLIERT” in het glazen miniatuur graveerde. Niet alleen had het werkplaatsbaasje nog nooit een blanke gezien, laat staan een Bosschenaar en nu moest hij van door op de grond geschreven letters “DE VLIERT” zijn gravure maken.

20151125_19562820151125_195753pascal

Als de criticus zittend in zijn woonkamer naar zijn glazen miniatuur De Vliert kijkt denkt hij nog vaak over dit avontuur.
Geweldig verhaal zullen jullie nu denken hoe zo’n miniatuur De Vliert wordt gemaakt.
Euh, nou, tja, euh… het verhaal is niet helemaal waar. Ja, de Criticus komt voor zijn werk over de hele wereld maar het mooie miniatuur glas de Vliert is gewoon na een tip van de Criticus, door de Kale Blogger, die iedere dag in de file staat op de A2, na zijn werk bij een Menneke in Eindhoven gehaald die nog wel een partijtje had liggen.

Maar ja, zeg nou zelf. Zo’n China verhaal klinkt toch veel beter omdat het glazen miniatuur van de Vliert echt mooi is!!!! En omdat de werkelijkheid op dit moment bij ons clubske nog niet helemaal van Champions league niveau is iets wat mooier maken en dromen wel leuk. Wellicht zullen de komende 50 jaar al onze dromen voor ons clubske allemaal uitkomen!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=hlMJ7skvxDA[/embedyt]