Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De werkdag van een FCDB Medewerker: De Materiaalman

De vak A crew presenteert met trots de nieuwe serie van indevliert.nl:

De werkdag van een FCDB medewerker

Hiermee verdiepen we ons in wat de functie van de desbetreffende FCDB medewerker inhoud en kijken we mee wat deze medewerker op een voor hem of haar normale werkdag allemaal doet. Hierdoor kan de FCDB fan zien wat er allemaal komt kijken bij het werken in de FC Den Bosch organisatie.

De medewerker die in onze nieuwe serie de spits mag afbijten is niet degene die de doelpunten moet maken maar wel de man die ervoor zorgt dat de materialen die daarvoor nodig zijn picobello in orde zijn:

DE MATERIAALMAN

FCDB zou FCDB niet zijn als we zomaar een materiaalman zouden hebben. Onze materiaalman die wij aan jullie mogen voorstellen is Frank van Daal, een geboren en getogen nu 52 jarige Bosschenaar. Frank is inmiddels ruim 30 jaar getrouwd met Areka en heeft 3 kinderen, 2 zonen (Ferry 28 jaar en Danny van 20 jaar) en 1 dochter (Patty 25 jaar) een schoondochter (Sam) en 2 prachtige kleinkinderen (Britt van 8 Jaar en Milan van 5) . Dat Frank een Bosschenaar en FCDB’er in hart en nieren is, is niet zomaar.

Of wel Frank?

“Dat kun je inderdaad wel zeggen” antwoordt van Daal met een grote glimlach. “Mijn Opa en Oma waren beheerders van het Tenniscomplex Bastion dat toen nog pal naast de Vliert lag en samen met mijn broer Ad waren we dag en nacht in en rond de Vliert te vinden”. “Ik kom dan ook uit een echte FCDB familie, mijn beide broers Ad en Rob zijn ook werkzaam en net zoals ik zeer betrokken bij FCDB”. Ook Frank’s vrouw Areka is inmiddels besmet geraakt met het FCDB virus en is nu werkzaam als gastvrouw in het vriendenhome.

DSCN7600 Frank van Daal trotst naast zijn foto als jong menneke in FC outfit!

Hoe lang ben je al betrokken bij FC?
“Vanaf mijn 5e ben ik al supporter, van vak H, vak P naar de M-side”. Ik hoop dan ook zeer binnenkort mij 50 jarig supporters jubileum te mogen meemaken. Dat zijn liefde inderdaad diep zit blijkt aan 2 van zijn tatoeages. Frank had net het logo van FCDB zoals dat was in de 90’er jaren laten zetten toen enkele weken daarna FC het huidige logo kreeg. “Maar het nieuwe logo is ook heel mooi hoor” zegt onze materiaal man terwijl hij de tattoe van het huidige FCDB logo laat zien”.

tatoe frank

Goedkeurend bekijken we de tattoe, maar daar zijn wij van indevliert.nl niet specifiek voor gekomen :-).

Want wat we graag willen weten is hoe je in de job van Materiaal man bent gerold?
“Ik vlagde bij BVV toen ik gevraagd werd om bij de A1 van FC als grensrechter te komen vlaggen op de Jan sluijterstraat. Daarnaast ben ik ook de materiaalman bij het beloftenteam van FC geworden en toen Marco Smolders, de toenmalige materiaalman een hulpje nodig had, ben ik hem gaan helpen. Het 1e jaar ben ik 4 keer voor hem ingevallen maar toen Marco aangaf te willen stoppen heb ik gelijk gesolliciteerd op de functie van materiaalman. Dat is nu bijna 5 jaar geleden”.

Is materiaalman bij FCDB een fulltime baan?
“Nee helaas” geeft Frank aan “Dat zou echt wel mijn droom zijn. Full time aan de slag bij, dit moesten we met grote letters in het interview zetten voor zijn vrouw Areka, zijn 2e grote liefde: FCDB. Frank vertelt dat hij nog in de grafische sector werkt en door zijn passie voor FCDB en zijn functie als materiaalman weleens afscheid heeft moeten nemen van diverse banen: FC gaat voor. Gelukkig heeft hij met zijn huidige werkgever Dipac goede afspraken kunnen maken. En dat terwijl zijn baas een Ossenaar is zegt Frank lachend.

Hoeveel tijd kost het om materiaalman te zijn van FC Den Bosch?

“Verschilt een beetje met een uit en thuis wedstrijd, bij een wedstrijd begin ik om 07:50 uur zoals elke dag bij Dipac en stop ik daar om 12:00 uur. Bij een thuiswedstrijd stop ik om 14:30 uur. Wat dan volgt is een minutieus verslag wat Frank doet op een wedstrijd dag, kijk hieronder maar eens mee!!:

agenda v2

Voor een thuiswedstrijd heb je natuurlijk alles liggen in de Vliert, maar wat neem je mee naar een uitwedstrijd?
“Een paar dingen maar hoor” zegt Frank terwijl hij vloeiend alles begint op te sommen “2 tassen met kleding (shirts,uit en thuis versie, broeken en sokken), 1 tas met trainingspakken, 1 tas met handdoeken, 1 tas met ballen en nog wat tassen met diverse andere algemene zaken”.

DSCN7623 DSCN7621

Heb je een vast ritueel mbt de spullen van de spelers?
“Ja zeker, niet uit bijgeloof maar omdat het handig is. Zo maak ik zo veel mogelijk stapeltjes/pakketjes voor de spelers”. “die bestaan uit een handdoek,wedstrijdshirt, broek, sokken en een trainingspak”. “Die hoef ik dan nog alleen maar op hun plek te leggen”.

Hoeven de spelers dan helemaal niks te doen?
“Natuurlijk wel, zo moeten ze hun voetbalschoenen zelf meenemen en bijhouden”. “En dan is het een kwestie van opvoeden, je hebt er altijd van die gastjes bij die hun troep na de wedstrijd omgekeerd in de hoek gooien maar dat kreeg ik er snel uit, gewoon wassen en omgekeerd teruggeven en als ze dan commentaar hebben”. We kijken Frank even aan en weten al wat zijn reactie zal zijn “krijgen ze een opmerking dat je gekke henkie niet bent?” geven we vragend aan? “Op zijn minst…..” geeft Frank aan terwijl hij ernstig gezicht op zet.

DSCN7622

Aan wat voor dingen merk je dat je wel met profs te maken hebt?
“Een mooi voorbeeld is hoe hard de ballen opgepompt moeten zijn”. “In het begin voelde ik even en dacht ik dat is wel goed maar dan kwamen de jongens al snel met de opmerking, Frank die ballen zijn te zacht” Op onze vraag hoe hard ze dan moeten zijn is er een direct stellig antwoord “tussen de 0,7 en 0,9 bar, niks meer niks minder!!”

Zijn er ook zaken die wat minder zijn in de baan van materiaalman?

“Eigenlijk niet” zegt van Daal met een grote glimlach op zijn gezicht. “Het enige mindere is een wedstrijd zoals een tijdje geleden uit voor de beker tegen WKE uit Emmen wat op een door de weekse dag was”. “De wedstrijd begon om 20:00 uur maar helaas was er een verlenging nodig die we gelukkig wel in ons voordeel beslisten”. “Maar dat hield wel in dat we pas om 23:30 uur vertrokken en pas rond 02:00 uur in Den Bosch waren”. Lekker meteen gaan slapen dan, geven wij fijn onwetend aan. “Denk het niet” geeft van Daal aan “De was kun je niet laten zitten in de tassen, dat moet er direct allemaal uit en gesorteerd worden en in de wasmachine gedaan worden anders houd je van de hele tenue’s niks over”. “Maar dit had wel tot gevolg dat ik pas rond 03:45 uur thuis was en er om 06:30 uur weer uit moest om naar mijn werk te gaan”.

Heb je ook wel eens te maken bij FC met de beroemde voetbalhumor?
“Over het algemeen gaat het er relaxt aan toe wat dat betreft bij FC”. “Ze willen je wel altijd in de watten leggen” zegt van Daal. “Zeker toen het de dag van de materiaalman was waar ik nog nooit van had gehoord”. “Maar ok, 24 september zou dat zijn en ik had me er helemaal op verheugd!” vertelt Frank ons. En dat ze hem in de watten gelegd hebben bleek wel toen van Daal zijn materiaalhok binnen kwam op 24 september, het materiaalhok lag helemaal, echt helemaal, van boven tot onder vol met watten.”Ja” zeiden ze, “we hebben niks gelogen over het feit dat we je in de watten zouden leggen he!!” En lol dat ze hadden……

Je hebt het net over de was gehad Frank, DE VRAAG die we van onze grootste hooligans gekregen hebben is: welk wasmiddel gebruik je?
Lachend geeft van Daal aan dat ie er altijd wat uit de fles in de wasmachine mikt “Gewoon grote verpakkingen van de kruidvat volgens mij?” “Ik weet het eigenlijk niet zo direct nu je het vraagt”. We liggen dan ook allemaal in een deuk als we achter hem een fles Ariel pakken “Kijk Frank dit gebruik je”. ” O ja, klopt, ik weet die merken toch niet joh” is de reactie van Bossche materiaalman.

DSCN7597 DSCN7585

Als we daarna nog vragen welk merk wasverzachter en of Frank de shirtjes binnenste buiten strijkt blijkt het tijd te worden voor nog maar een bakkie koffie. “Wasverzachter en strijken?” “Nee, dat is echt niet nodig, onze spelers zijn geen mietjes,  toch!?”.

DSCN7616

Als afsluiter Frank, is er nog iets dat je kwijt wilt? Nu heb je de kans!
“Ja” zegt van Daal. “Ik heb een verzoek aan Fred van der Hoorn mbt het eventueel aantrekken van een nieuwe speler”. We worden benieuwd en kijken Frank vragend aan? “Nu Benjamin van den Broek weg is, is het clubje met Anthony, Jordy en mijzelf om te kaarten in de bus niet meer compleet!”. “Een vereiste zou wat mij betreft wel mogen zijn dat de speler naast goed voetballen ook kan kaarten!!!”. “Een reis naar Telstar is nl. zonder kaarten wel heel lang!”. We snappen Frank helemaal en beloven plechtig dit verzoek door te geven! Dus Fred, je weet waar je op moet selecteren!

Voordat we er erg in hadden is het al weer een paar uur verder en lopen we nog even door de catacomben van het ons zo geliefde stadion de Vliert voordat we afscheid nemen van de materiaalman van FC, Frank van Daal. Buiten kletsen we nog even de avond door. “Mooie mens die Frank, FCDB’er in hart en nieren” daar mogen ze bij FC wel zuinig op zijn vinden we allemaal.

En zo gaan we met een goed FCDB gevoel naar huis.

HEYA Den Bosch