Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

De werkdag van een FCDB medewerker: Fred van der Hoorn: Manager Voetbalzaken

Het is weer tijd voor de volgende aflevering van de indevliert.nl serie “De werkdag van een FCDB medewerker” .

Hiermee verdiepen we ons in wat de functie van de desbetreffende FCDB medewerker inhoud en kijken we mee wat deze medewerker op een voor hem of haar normale werkdag allemaal doet. Hierdoor kan de FCDB fan zien wat er allemaal komt kijken bij het werken in de FC Den Bosch organisatie.

In deze aflevering is “De Manager Voetbalzaken” ons onderwerp.

Deze medewerker hoeven we eigenlijk niet voor te stellen want het gaat om Fred van der Hoorn. Fred “Budget” van der Hoorn is een geboren en getogen Bosschenaar. Kind van de stad ‘s-Hertogenbosch en zoals hij het zelf aangeeft met blauw wit bloed in de aderen.

DSCN7645

Fred bezig met zijn GSM.

De vak A crew is dan ook meer dan benieuwd om het interview af te nemen maar we moeten nog even wachten op onze beurt. Fred is nog even bezig 2 jeugd spelers toe te spreken die zich niet helemaal aan de afspraken hebben gehouden. “Kom binnen mannen” roept van der Hoorn terwijl hij ons uitnodigt om in een van de ruimtes van de FC Den Bosch Business lounge te gaan plaatsnemen. Meteen wordt duidelijk dat we Van der Hoorn de komende uren niet voor ons alleen hebben. In de korte tijd dat we plaatsnemen en elkaar de handen schudden rinkelt Fred’s telefoon vaak. “Nu even niet, ik bel je zsm terug, ik zit nu in een interview met supporters” horen we dan ook meerdere malen.

 

Voordat we goed en wel ons interview in gang gezet hebben zien we al snel een paar karakter trekken van Van der Hoorn naar voren komen. Met passie en overtuiging heeft Fred het al snel over de huidige resultaten, de trainerswisseling en de selectie. Indevliert.nl is daar ook dagelijks mee bezig maar daar willen we het nu niet over hebben. Het kost ons dan ook regelmatig al onze overredingskracht om terug te gaan naar de kern van wat we willen weten ” Fred, wat doe de gij nou eigenlijk den hele dag?“.

DSCN7785

Wat we als eerste willen weten, hoe ben je aan deze functie gekomen?
“Nadat ik met mijn actieve voetbalcarrière ben gestopt”, geeft van der Hoorn aan “ben ik gevraagd door het toenmalige bestuur om de functie van Technisch directeur op me te nemen. Ik volgde toen Arnold Scholten op die het voor mij ongeveer driekwart jaar had gedaan”.

Hoe ben je er toen ingestapt?

“Niet zomaar, ik heb toen diverse cursussen gevolgd bij Schouten en Nelissen zoals onderhandelingstechnieken en leiding geven. Verder heb ik nog management cursussen via de KNVB en cursussen op IT gebied gevolgd, maar dat laatste laat ik nog graag over aan mensen die er echt verstand van hebben zoals Roel van der Krabben” geeft van der Hoorn met een glimlach aan. “Op het voetbalgebied heb ik trainerscursussen gehaald tot  TC1”. “Maar het belangrijkste, wat ook in me zit en wat ik nog steeds het leukste vind is het omgaan met mensen en natuurlijk alles maar dan ook echt alles wat met voetbal te maken heeft!”. Fred geeft daarna aan dat hij tijdens zijn eerste dagen meteen in het diepe werd gegooid “Ik kon direct 5 ontslag procedures afhandelen, wist ik meteen wat er van me werd verlangd”.

Hoe lang ben je nu al Technisch Directeur bij FC?
“Ik zit nu al weer 12 jaar in deze functie, maar voor jullie info, sinds enkele weken is de benaming van mijn functie anders: Manager Voetbalzaken”.

Manager Voetbalzaken? Dan nu echt de vraag waar het allemaal over gaat: Wat houdt het takenpakket van een Manager Voetbalzaken in?
Voordat Fred de kans krijgt uit te leggen wat zijn takenpakket inhoud gaat zijn GSM weer “Sorry jongens, deze moet ik echt even aannemen” en druk pratend loopt van der Hoorn weg om op de weg terug Theo Theelen te roepen. “Theo, mag ik je even voorstellen aan deze mannen”. We schudden de hand van Theo Theelen, de Algemeen Manager. Fred legt uit dat Theo samen met hem, plus een klein enthousiast team van vaste medewerkers en een grote groep stagiaires de organisatie van FCDB zo goed als het kan draaiende houdt. “Want eigenlijk is onze organisatie te klein voor de taken die allemaal gedaan moeten worden” Van der Hoorn gaat er eens goed voor zitten “Want jullie denken wellicht, die Van der Hoorn doet wat contract besprekingen met 16 spelers en daar houdt het mee op, of niet???” “We weten het niet Fred” pareren we “we zijn hier om het te weten te komen”. Van der Hoorn gaat verder met zijn betoog: “Ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Het voetbaltechnische gebied is een van de kerntaken van mijn pakket, maar dat is veel omvattend, van het beleid formuleren tot het omzetten van concrete toekomstplannen, het ondersteunen van de technische staf, contract onderhandelingen met spelers, makelaars, maar ook met de technische staf, aansturen van de medische staf en al het andere personeel en medewerkers die in directe relatie staan met het direct voetbal gebeuren.”

Is dit het dan?
Maar Van der Hoorn is nog maar net begonnen: “Voor het Technische beleid hebben we wekelijks diverse meetings met de technische, scouting, jeugdopleiding, medische en Management afdelingen. Daarnaast zit ik sinds een jaar weer in het technisch platform van de KNVB. Ik verzorg de contacten met de verschillende amateurclubs, Weener XL voor de facilitaire medewerkers en materiaalmedewerkers. Verder ben ik verantwoordelijk voor het regelen van alles in de voorbereiding: trainingskamp, oefenwedstrijden, bussen, overnachtingen. Alles met de materialen die nodig zijn om te voetballen: Het regelen/contracten maken voor de tenues, de ballen en noem maar op”. “Maar dat is nog steeds niet alles” somt Fred op “op dit moment hebben we voor de spelers na de wedstrijd alleen wat broodjes beschikbaar, dat is niet goed. Goed en juist voedsel is zo belangrijk en daarom ben ik bezig met een diëtiste en een restaurant dat voor ons pasta kan verzorgen na de wedstrijd”. “Maar de spelers moeten ook huisvesting hebben, denk aan onze Italiaanse voetballers, daar heb ik de huisvesting voor geregeld, de contracten voor de auto’s en wat te denken van de medische zaken zoals fysio en fitness”.

DSCN7638

Is het vooral dus alles wat direct met de voetbaltak te maken heeft wat op je bordje ligt?
“Niet alleen” geeft van der Hoorn aan “Een groot gedeelte van mijn tijd wordt toch wel besteed aan commerciële activiteiten waarmee Jeroen Thien en ik heel druk bezig zijn”. “Ik ben door mijn voetbalcarrière en huidige functie toch een bekender iemand die net wat gemakkelijker de deuren kan openen en contacten kan onderhouden”. Fred scrolt door zijn Phone en de lange lijst van Apps en Mails met sponsors en relaties maken dat deze nog net niet ontploft “want we zijn met het team met heel veel zaken bezig en er staat nog veel op stapel”.

Als Fred zijn phone weglegt raken we aan de praat over een woord met een beladen inhoud “transparantie”, “Mannen” zegt Fred “Zo ver mogelijk heb ik geen geheimen”. “Als je wat wilt weten, spreek me aan en ik ga met je in gesprek”. Maar dat is ook het moeilijke van zijn functie geeft van der Hoorn aan en noemt het volgende voorbeeld “Ik heb toen ik begon een 5 jaren plan gemaakt, toen zijn we in het 2e jaar daarvan gepromoveerd maar dat was eerlijk gezegd niet in lijn van het plan en het is helaas uiteindelijk niet geworden wat we ervan hadden verwacht”. “Daarna heb ik nooit meer over een ander 5 jaren plan gepraat maar door iedereen wordt nu gezegd dat ik er wel tig heb gemaakt”. “Hoewel we er van overtuigd zijn dat lange termijn visie nodig is en moet,  is dit een voorbeeld van iets dat steeds maar weer terug komt wat niet juist en waar is”.

Vind je je functie dan nog wel leuk?
“Zeker” is zijn stellige en direct antwoord. “ik ga er daarom ook niet 100 maar 500% voor”, waarna wij benieuwd zijn hoe een dagindeling van Fred er nou eigenlijk precies uit ziet. Dat van der Hoorn een voetbal/FCDB gek is wordt ons steeds meer duidelijk en dat hij 24/7 met FCDB bezig is blijkt nog eens uit deze willekeurige greep uit zijn agenda:

1. Agenda Fred vrijdag2. Agenda Fred zaterdag

Heb je bepaalde periodes wanneer het drukker en minder druk is?
“Eigenlijk niet speciaal” “Omdat we met zo’n kleine groep de kar moeten trekken zijn we altijd constant bezig”. “Nu is het bijvoorbeeld de tijd waarin we druk bezig zijn met de selectie van volgend jaar, met wie willen we door en wie laten we afvallen. Doordat we met een bescheiden spelersbudget werken moeten we inventief zijn en daardoor ben ik constant bezig in mijn netwerk om te proberen de spelers te krijgen die we graag willen hebben”.

Wat is je rol in de scouting?
“Onze scouts werken bijna allemaal voor een kleine onkostenvergoeding, dat mag weleens gezegd worden. Maar ze staan er wel en zijn belangrijk voor FC. Ik ga vaak alleen of met de scouts op pad op het gebied waar wij denken dat we onze spelers kunnen halen. Dat houdt in dat ik vaak onderweg ben, wedstrijden in de Jupiler league, belofte competitie, zaterdag en zondag amateurs, landelijke jeugd en ook in België bezoeken we wedstrijden om tips na te trekken en goed rond te kijken wat geschikt is voor ons schaduw elftal of dat er iemand een directe versterking kan zijn”. “Als er iets tussen loopt leg ik contact met die desbetreffende speler en zijn makelaar, vooral dat laatste want geloof me echt iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen makelaar!”.

Hoe staat FC den Bosch in Brabant United?
“Arnold Scholten is ons hoofd opleidingen en verantwoordelijk voor Brabant United”. “Ik ben er natuurlijk ook bij betrokken maar Arnold is leading hierin”. Fred geeft aan dat Brabant United geboren is uit financiële nood. “Natuurlijk wilden we eigenlijk liever onze eigen blauw witte FCDB jeugdopleiding houden maar dat was financieel niet meer te doen. Brabant United is daarom het beste wat we op dit moment kunnen doen op gebied van jeugdopleiding. We kunnen nu de beste met de betere laten trainen zeker nu de beloften onder 17 en 19 volgend seizoen in stadion de Vliert gaan trainen”. “De afspraken zijn duidelijk” geeft Fred aan “Den Bosch en RKC zijn beide voor 50% eigenaar van de speler en er zijn duidelijke afspraken gemaakt over alle vergoedingen. Punt is en was dat een speler zelf kan bepalen voor wie hij wil voetballen”.

DSCN7643

Wedstrijddagen zijn bijzonder voor ons, hoe zien die van Fred van der Hoorn eruit?
“Ik probeer eigenlijk niks te plannen wat kan uitlopen want ik moet er natuurlijk bij zijn! Soms heb ik een bespreking of een presentatie voor sponsors maar ik ga tegenwoordig in de geluidscabine de wedstrijd volgen. Kan ik mooi alles goed zien en in me opnemen”. “Na de wedstrijd ga ik altijd naar de kleedkamer, zowel bij winst en verlies om daarna even naar boven te gaan, maar dat maak ik nooit laat”.

Wanneer kan je eigenlijk op vakantie?

“Als ik ga, ga ik in september maar ik heb geen rust in mijn kont”. “De rvc had aangegeven dat ik dit jaar er echt eens tussen uit moest in september maar toen ik op het strand met mijn GSM de wedstrijd tegen Volendam aan het volgen was wist ik niet hoe ik het had. Mijn telefoon heb ik na afloop gefrustreerd in het zand gegooid omdat ik niet blij was met het verloop van de wedstrijd en na 2,5 week stond ik weer in de Vliert”.

Als afsluiter, de start van de serie “De werkdag van een FCDB medewerker” kwam voor ons voort uit jouw move van assistent trainer tot weer terug naar kantoor. Kun je over deze gang van zaken wat meer vertellen?
Fred gaat er nog maar eens weer goed voor zitten: “Zoals jullie weten zijn de financiën een probleem bij FC, afgelopen jaar hebben we voor 600.000 euro moeten saneren wat er toe geleid heeft dat we o.a van assistent trainer Bas Gosgens afscheid hebben moeten nemen. Dat betekende dus een trainer minder bij het 1e wat in het begin goed leek te kunnen worden opgevangen maar uiteindelijk was er wel behoeft aan hulp. Ik ben toen gevraagd om te assisteren maar dat heb ik de eerste week tot en met de uitwedstrijd met NEC niet goed gedaan, teveel op zijn Freds”. “Op zijn Fred’s?” vragen we ons af “wat bedoel je daar precies mee?”. “In het begin stond ik er als Fred van der Hoorn met al zijn plus en minpunten op bepaalde gebieden en niet als assistent trainer wat resulteerde in 2 kapiteins op het schip. De maandag na NEC uit is dit intern besproken en daarna heb ik gewerkt en gehandeld zoals een assistent trainer”. “De reden waarom ik weer terug gegaan ben naar het kantoor is tweeledig: we kregen de mogelijkheid om de huidige trainer van de B1 Erik van de Ven, waar we veel vertrouwen in hebben, binnen het budget aan te trekken als assistent trainer wat dan resulteerde dat ik weer terug kon gaan naar kantoor waar de handjes meer dan nodig zijn. Een duidelijke win win situatie op alle vlakken!”

Ondertussen is het al weer even na 11:00 uur en de volgende afspraak staat bij Fred op zijn agenda: Een meeting met Arnold Scholten. We nemen afscheid van een persoon die we al heel ons voetballeven kennen maar nog niet hebben mogen leren kennen zoals vandaag. En we moeten toegeven, we keken uit naar dit gesprek want we waren door de slechte resultaten van de laatste tijd sceptisch over het functioneren van onze Technisch Manager maar na vandaag kijken we toch anders tegen hem aan. We hebben namelijk een FCDB’er in hart en nieren gezien die veel heeft en nog steeds betekent voor de club en zich meer dan bewust en verantwoordelijk voelt hoe het nu gaat en zich met ziel en zaligheid inzet voor FC Den Bosch. Zoals Fred zelf aangeeft “zolang de club en ik blij zijn met elkaar gaan we met elkaar door!”.

En dat mag dus voorlopig nog wel wat de vak A crew van indevliert.nl betreft!

HEYA Den Bosch

DSCN7637

Enkele leden van de vak A crew tijdens het gesprek met FCDB Technisch Manager Fred van der Hoorn.