Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

FCDB logo’s door de jaren heen

Zoals de meeste van jullie wellicht zullen weten……….. bestaat ons mooie clubske het seizoen 2015/2016 50 jaar. Dat maakt dat FCDB een rijke historie heeft op velerlei zaken. Dat zie je, dat hoor je en dat proef je aan alles.

Eén van de zaken die al bestaan vanaf de oprichting van ons FC is het eigen FCDB logo.
En iedere voetbalclub, hoe oud of jong ook, heeft een eigen logo. Maar wat is dat nou eigenlijk, een logo:
Een beeldmerk of logo is een grafische uiting die met een bedrijfs- of productnaam geassocieerd wordt. Het woord “logo” is afgeleid van het Griekse woord “λογος”, dat kan worden vertaald als “woord”.

Maar dat FC den Bosch vanaf zijn oprichting niet één maar meerdere logo’s heeft gehad weten de meeste van ons wel. Maar welke logo’s waren dat ook al weer?
indevliert.nl heeft ze allemaal voor jullie op een rijtje gezet. Vanaf het eerste logo van de oprichting tot aan het huidige 50 jarig jubileum logo:

1965-1967
Als club uit de stad ‘s-Hertogenbosch kon het haast niet anders dat FC in zijn begin jaren het schild uit het wapen van de stad als logo voerde:
3_2_wapen_X

1967-1984
Het logo wat FCDB het langste voerde en mijn persoonlijke favoriet, eenvoudig, maar strak, helder, stoer, geen fratsen: alles waar FCDB in mijn ogen voor staat!
denbosch_old2

1984-1988
De periode die door velen gezien wordt als de hoogtij dagen van FC Den Bosch. De tijd dat PANASONIC de hoofdsponsor was van FC. Dat de commercie meer en meer belangrijk werd voor het voetbal blijkt wel dat zelfs de sponsornaam PANASONIC werd verwerkt in ons club logo. Iets wat nu echt niet meer getolereerd zou worden!
images

1988-1992
In 1988 werd er een samenwerking aangegaan met de amateurclub BVV wat een naamswijziging en ook weer een logo wijziging tot gevolg had. Deze periode staat helaas niet echt bekend als een van de succesvolste van ons clubske. Van de toenmalige logo’s is ook niet veel beeldmateriaal terug te vinden.
404_1400703804CIMG3612-225x300

1993-1994
In het seizoen ’93-94 heten we gewoon weer lekker FC Den Bosch met een eigen Bosch logo:
denbosch_old3

1994-1998
De 90’er jaren zijn kenmerkend op veel gebieden en alles dient dan ook navenant te zijn. En wat hoort daarbij? Jawel, een zogenaamd modern logo. Bedacht door een hip reclame buro dat direct maar een serie logo’s maakte wat tot gevolg had dat meerdere clubs een zelfde soort logo hadden. Niet echt je van het….
vinyl-decal-sticker-13697

1998-2015
Dat onze club weer een echt logo moest hebben waar iedereen zich mee kon vereenzelvigen bleek snel. Waar denk je aan als je aan ‘s-Hertogenbosch denkt? Onze draak uit ons gemeente wapen en natuurlijk ook het voetbal van FC Den Bosch. Deze 2 zaken komen perfect terug in het huidige logo.
Logo-FC-Den-Bosch1

2015-
Het is jammer dat er in de loop der jaren met  het wijzigen van het logo van de club te lichtzinnig is omgegaan. Gelukkig is deze lijn niet voortgezet met het creëren van het logo tbv van ons 50 jarig bestaan. Het jubileum logo is een stoer logo dat het bestaande logo en de club eert waardoor we na dit jubileumjaar, zoals het hoort, gewoon weer terug gaan naar het logo wat we nu weer sinds 1998 hebben.
Logo-FC-Den-Bosch-50-jaar_RGB_GR

 

Al met al heeft FC Den Bosch al heel wat logo’s versleten en hopelijk wordt het huidige logo minimaal net zo oud als ons clubske nu is.

Mijn favoriete logo is bekend, welke is jullie favoriet??