Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Kunstgras + huidige voetbalschoen = kruisband blessure?!

Met de kruisband blessure die Alexander Mols afgelopen vrijdag in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven op liep mag er weer een triest hoofdstuk worden toegvoegd aan het boek dat “De FCDB kruisbandblessure” heet. Mols is namelijk op dit moment de laatste in een lange reeks van kruisbandblessures die FCDB de laatste jaren geteisterd heeft. Want alleen al van de blessures van de laatste jaren kunnen we haast een heel elftal opstellen: Alair Cruz Vicente, Hasan Kilic (2x), Tom van Weert, Wouter de Vogel (2x),  Mike Scholten, Julian Willems (2x), Shuremy Felomina en dan nu Alexander Mols.

Hoe komt dit dan zul je je afvragen? Kruisbandblessures komen al voor zolang er gesport wordt (gevoetbald) maar het valt wel op dat het de laatste jaren op de voetbalvelden schering en inslag is. Zo erg zelfs dat er een speciale website is: www.fckruisband.nl die alleen over kruisbandblessures gaat. Op deze site zien we dat niet alleen FC, maar ook veel Nederlands Elftal spelers deze blessure hebben opgelopen die “kan voortkomen uit een beweging die door de desbetreffende spelers al 100.000 keer zonder problemen gedaan is”.

kruisband

Wat is de oorzaak?
Volgens mij, en ik pretendeer zoals bekend van heeeel veeel zaken verstand te hebben….., is het een combinatie van factoren. KUNSTGRAS: Door heel Nederland en ook in Den Bosch hebben BVO’s vanwege verschillende redenen kunstgrasvelden. Deze velden zijn niet van een soort, er zijn verschillende soorten kunstgrasvelden met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. GEWOON GRAS: Deze velden heb je gelukkig ook nog volop in Nederland. Maar de veelvuldigheid van soorten ondergrond waarop gevoetbald wordt maakt wel dat het lichaam steeds met andere invloeden te maken krijgt: hard, zacht, glad, stroef, nat droog. VOETBALSCHOENEN: Voor iedere ondergrond een andere voetbalschoen. Hebben de voetballers op het niveau van FCDB deze allemaal wel ? Of hebben ze gewoon een schoen voor kunst en een schoen voor een natuurlijk veld? Tel daarbij de kwaliteit van de huidige voetbalschoen op ( wij willen zwarte voetbal schoenen!!!): plastic bovenkant, 77 soorten vormen noppen die, naar zeggen van de fabrikanten, allemaal tot in den treuren getest zijn, maakt dat het lichaam zo gestresst is dat blessures onvermijdelijk zijn.

zwartkunstgras96697000imagesH5WZMQHJ

 

WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN?
Is mijn conclusie wetenschappelijk bewezen? Er is al veel onderzoek naar de golf kruisbandblessures geweest die, vooral FCDB, (heeft) geteisterd. In 2013 kondigde de toenmalige FCDB Fysiotherapeut Marco van der Steen nog een specifiek onderzoek naar deze blessure aan. Wat hier is uitgekomen? Ik heb er helaas verder niets meer over kunnen vinden?

Hoe nu verder?
Als indevliert.nl hierop antwoord kon geven zouden we de wereldberoemde Knie Chirurg Dr, Hans-Wilhelm Muller-Wohlfart (whats in a name…) van Bayern München zijn praktijk uit kunnen schoppen en een andere carierre kunnen beginnen. Gezond verstand en goed denken hoe te trainen en materiaal te gebruiken is al een goede basis die staat. Feit blijft dat Alexander Mols nu voor bijna een jaar uitgeschakeld is, net op het moment dat hij ze er lekker inschoot. Vooral voor Alexander is dit natuurlijk een grote ramp maar ook voor FCDB flinke pech omdat we na het verhuren van Queckel niet ruim in de spitsen zitten.

We wensen daarom Alexander nogmaals veel sterkte en succes met zijn revalidatie en hopen dat onze overige spitsen Jort van der Sande en Darren Maatsen er speciaal voor jou ieder 2x keer scoren as vrijdag tegen Telstar!

Heya Den Bosch