Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Legends of the past: Gerard Aichorn

Veel jongere lezers zullen bij de naam Gerard Aichorn wellicht denken, “Aichorn, Aichorn, who the f#ck is Aichorn?” Nou, neem maar van mij aan, dat was niet zo maar een speler. Gerard Aichorn, geboren op 19 december 1953 in Oostenrijk, voetbalde maar liefst in totaal 10 seizoenen voor FC Den Bosch.  Aichorn is zelfs na de Mr. FCDB, Jan van Grinsven (415 wedstrijden) de 2e op ranglijst aller tijden met de meeste competitie wedstrijden voor ons FC: 354 wedstrijden!!!

Als ik aan de speler Aichorn terugdenk zie ik voor mij een idool. Deze besnorde statige vleugelverdediger die het vanuit de verdediging aanvallen langs de flanken als geen ander beheerste! Aichorn pakte de bal af van de tegenstander en ging met zijn typerende statige rechte houding met de bal aan de voet geplakt in vloeiende bewegingen de een na de andere tegenstander voorbij. Zijn rushes langs de zijlijn eindigen altijd met een geweldige op de stropdas geplaatste voorzet. Tijdens het maken van dit stukje zit ik dan ook het liedje te zingen wat met hem begonnen is en waar zijn naam later vaak vervangen is met de naam van een andere FC speler. Maar uiteindelijk was dit lied/yell maar voor een speler bedoeld:

Gerard, wat geef je mooie ballen, het doelpunt is gevallen, we worden kampioen!

Gerard Aichorn voetbalde vanaf 1973/74 met een onderbreking van 3 jaar (Austria Klagenfurt en Rapid Wien) tot 1988 voor FC Den Bosch. Aichorn maakte gedeeltelijk de gouden Panasonic tijd mee maar rijk is hij er niet van geworden. Waar nu 18 jarige snotneuzen met de duurste bolides naar de training gaan was Aichorn al tijdens zijn voetbal carrière postbode. Het brieven rondbrengen op zijn fietsje bleef hij vanuit zijn woonplaats Rosmalen tot 2008 doen totdat hij met een oprot premie met postbestellen kon stoppen.

Bijnamen
In de vorige eeuw kregen voetballers vaak bijnamen. Ook Aichorn had er ook een: “De Schniztel”. Gerard “Schnitzel” Aichorn had niet alleen zelf een prachtige bijnaam. Hij was ook degene die Arnold Scholten de bijnaam “De witte Socrates”gaf. Dit vanwege het feit dat Scholten met zijn spierwitte haren en een dezelfde laconieke speelwijze een blonde kopie was van het inmiddels overleden Braziliaanse voetbalicoon.

Aichorn voetbalde na zijn FC periode nog voor OJC waarna hij trainer werd bij o.a. MVV’58 en als laatst bij het Bossche BLC.

Dat zijn rushes langs de zijlijn en het door weer en wind op zijn fietsje rondbrengen van de post zijn weerslag heeft gehad blijkt wel, eind ’90 jaren krijgt Aichorn een nieuwe heup en ondergaat hij ook een zware operatie aan een van zijn benen.

Waar Aichorn nu rondhangt en wat hij doet heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Weten jullie het ? Deel het met ons, want we zijn zeer benieuwd hoe nu het gaat met de man die ons jarenlang in De Vliert op de mooiste rushes en voorzetten trakteerde!

 

 

12619740447-583x400244_00159913-620-459