Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Legends of the past: Hans Kraay jr.

Jij kunt voor mij op vele manieren een FCDB legende zijn, door 415 competitie wedstrijden te spelen voor FC zoals Jan van Grinsven, door de meeste doelpunten te maken ooit voor FC: 68 zoals Anthony Lurling. Maar de legend of the past van deze aflevering is wel een bijzondere. Deze kei en kei harde voetballer had het niet van vreemden, zijn vader ook wel Sr. genoemd stond bekend als een bikkelharde verdediger die het wel tot 8 Interlands schopte. Maar zijn zoon, onze legends of the past van deze aflevering: Hans kraay Jr. was een geval apart.

hakken 1993-06-01_Hans-Kraay-jr-_Kees-den-Braven_Dordrecht90-Cambuurdownload (1)

Hans Kraay Jr. kwam naar FC Den Bosch na het rampseizoen ’94/95. waar FC op de laatste plaats eindigde in de eerste divisie met  het bedroevende aantal van 12 punten. Iedereen was het er over eens dat het zo niet verder kon, maar hoe dan? Een onderdeel daarvan werd uiteindelijk Hans Kraay Jr. die op dat moment full time werkzaam was voor de TV. Kraay Jr wordt tijdens een uitzending bij FC overgehaald door de legendarische voorzitter Jan Schouten om bij FC te komen voetballen.

Daar had deze op 22 december 1959 in het Utrechtse geboren voetballer wel oren naar. Want ondanks dat hij op dat moment al bij 14 clubs had gevoetbald (uiteindelijk werden het er incl. FCDB 16) had hij nog steeds zin om op het veld te staan. Dat Kraay Jr bij zoveel clubs had gevoetbald kwam eigenlijk niet vooral door zijn talent als voetballer maar door zijn bikkelharde mentaliteit. Hans Kraay Jr grossierde in gele en rode kaarten en werd daarom regelmatig lang geschorst zodat hij maar in een ander land ging voetballen. Een voorbeeld hiervan vond plaats in oktober 1983, Kraay jr duwde tijdens de wedstrijd tegen FC Wageningen scheidsrechter Wil de Vrieze tegen de grond. Waarna Kraay Jr eerst tot het einde van het seizoen werd geschorst en daarom naar het Engelse Brighton ging, werd de straf uiteindelijk verminderd tot maar… 15 wedstrijden.

Waar FCDB in 1995 behoefte aan had was een leider die de aanwezige jonkies zoals Anthony Lurling en ook Ruud van Nistelrooy bij de hand kon nemen om voorop te gaan in de strijd en teambuilding. Want beide kon Kraay Jr als geen ander. Waar Kraay Jr amper trainde door zijn werk bij de TV en daardoor ook bijna niets verdiende bij FC zorgde hij er wel voor dat zowel in het team als op de tribunes de sfeer weer terug kwam. Ik zie Kraay Jr dan ook nog zo voor me terwijl hij in de hekken van de M-side klom om de supporters op te jutten om nog meer achter hun team te gaan staan. Ook werd er weer gefeest door de spelersgroep en de polonaise werd vaak gelopen met maar één man voorop: Hans Kraay Jr.

hans en jan19951996300px-Hans-kraay-1337028432

Hans Kraay Jr is niet de enige geweest die er voor verantwoordelijk is geweest dat FCDB in seizoen ’95/96 heel knap op de 3e plek eindige en deelnam aan de nacompetitie. Hij had er echter wel een groot aandeel in en zorgde ervoor dat de fans weer konden lachen op de tribunes van de Vliert. De jaren daarna ging het steeds beter, met zelfs een kampioenschap in ’98-99.

Als je door een aanwezigheid van maar een jaar zo een grote indruk hebt gemaakt verdien je het wat mij betreft om ook een Legend of the past van FC Den Bosch te zijn: Hans Kraay Jr. welkom bij ut clubske van FCDB Legends of the past!!