Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Legends of the past: Rene van Eck

Rene van Eck, geboren in Rotterdam 18 februari 1966 in de wijk kralingen waar de profclub Excelsior haar oorsprong en stadion heeft. Zijn eerste club was dan ook Excelsior waar hij van 1983 tot 1986 zijn eerste prof contract had. Maar daardoor is van Eck geen legend of the past voor mij. Van Eck was nl. het evenbeeld van de supporters van Vak H en Vak P in de tachtiger jaren.

psv fcdb19871214011-groenfc den bosach 1989mside_vakp_klein2

In deze jaren liep ik en met mij vele stoer in Den Bosch rond met een matje in mijn nek en mijn groene bomberjack aan. Vele jonge FC fans stonden op de betonnen tribunes in hun karakteristieke outfit om hun helden aan te moedigen. Van Eck was toen hij in 1986 bij FCDB kwam 23 jaar en zag er net zo uit als alle fans op P en H: zijn lange haren gaven hem de bijnaam de Bossche Goliath.

Van Eck vormde als voorstopper samen met Cor Adriaanse een haast onverslaanbaar koppel. Haast, want die spits van Ajax genaamd van Basten vond het nodig om tegen onze Legende een van de mooiste goals ooit te scoren:

Ondanks de geweldige blauwe Panasonic outfit stond van Eck erbij en keek hij ernaar.

Rene van Eck kwam uiteindelijk 4 jaar uit voor FCDB, van seizoen 1986/1987 t/m 1989/1990 waar hij in totaal 127 wedstrijden speeldde voor onze blauw witten. Scoren deed hij in deze tijd niet, andere het scoren beletten wel!!! Helaas was dit in zijn laatste seizoen niet genoeg want FC degradeerde naar de eerste divisie waarna van Eck zijn voetballoopbaan vervolgde bij FC Luzern in Zwitserland waar hij maar liefst 8 jaar bleef. Daarna speelde hij nog bij FC Nurnberg in Duitsland om zijn voetbal carrière af te sluiten in Zwitserland bij FC Winterthur en SC Kriens.

Van Eck begon daarna een nomade bestaan als voetbaltrainer die langs clubs als, heb je even…. FC Luzern (Zwitserland), Inter Turku (Finland), FC Thun (Zwitserland) FC Carl Zeiss Jena (Duitsland), FC Nurnberg (Duitsland), Alemannia Achen (Duitsland) om uiteindelijk weer op zijn oude nest Excelsior terecht te komen waar hij sinds de zomer van 2014 trainer van de A1 is.

De nu 49 jarige van Eck is wel wat jaartjes ouder als toen hij als twintiger bij onze club kwam maar is zijn wilde lange manen nog niet kwijt. En dat kan soms ook een nadeel zijn: zijn oude club FC Luzern wilde hem wel terug als trainer in 2013 maar de belangrijkste investeerder (daar gaan we weer, flut figuren met centen) gaf zijn veto vanwege van Ecks wilde manen.

renevaneck

Wat mij betreft mogen er weer stoere, onverslaanbare en ruige verdedigers als van Eck snel bij ons FC gehaald en opgesteld worden. Daar kunnen de huidige verdedigers op hun fluoriserende en mint groene voetbalschoentjes en design kapseltjes nog wat van leren!

HEYA Den Bosch!