Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Legends of the Past: No.1, Jan van Grinsven!

De man die nu onderwerp is in onze legends of the Past serie heeft om meerdere redenen de ere titel No. 1 verdiend.  De op  27 februari 1960 in Den Dungen geboren Jan van Grinsven is niet alleen Mr. FC den Bosch vanwege het feit dat hij degene is die de meeste wedstrijden ooit voor FC heeft gespeeld/gekeept: 415, de meeste bekerwedstrijden: 39, maar vooral ook omdat hij degene is waaraan we denken als we het over DE keeper van FCDB hebben.

Deze keeper die zijn bijnaam “Sliert van de Vliert” verdiende aan zijn lengte en zijn slungelachtige manier van bewegen, keepte zijn eerste wedstrijd voor FC in het seizoen 1981/1982 en verdedigde het doel van FC tot 1999 met een kleine onderbreking tussen 1992/1995 toen hij bij MVV de goal verdedigde. Van Grinsven zou bijna nog op 47 leeftijd voor FC gaan keepen toen de club in 2008 geconfronteerd werd met blessures van al zijn keepers. De KNVB verleende dispensatie om als reserve keeper op de bank te gaan zitten. Het is er uiteindelijk niet van gekomen om als oudste keeper ooit te gaan spelen. Van Grinsven werd eerst geschorst omdat hij als assistent trainer de bal,vanwege het niet eens zijn met een scheidsrechterlijke beslissing, terug in het veld schoot en later omdat hij niet fit genoeg was.

Dat zoiets als clubliefde bestaat bewijst deze inwoner van Den Dungen. Sinds het afsluiten van zijn actieve keepers carrière is Jan tot op de dag van vandaag werkzaam bij FC Den Bosch in de hoedanigheid als assistent trainer, coach en keepers trainer. Helaas hebben de financiële beperkingen van FCDB er voor van Grinsven tot geleid dat Jan de laatste jaren alleen parttime bij FC op de loonlijst staat. Jan is mede hierdoor ook hoofd trainer geweest bij de amateurclubs Den Dungen, GDC en het komend seizoen 2015/2016 bij BMC uit Berlicum.

Jan van Grinsven is door de jaren heen bijna niet veranderd. Wellicht is zijn rossige krullenbol iets minder minder vol maar Jan is altijd zich zelf gebleven. Bloedfanatiek, nog steeds, dat bleek wel tijdens een van onze laatste thuis wedstrijden waar van Grinsven als een jonge hond naar de bal sprintte toen deze uit ging en de bal naar zijn zin niet snel genoeg terugkwam.

Jan van Grinsven: Door iedereen altijd geëerd en gewaardeerd!

grinsven en gullit opening lange jan 3 vagrins2 van grinsgrins grujanaktie

Van Grinsven heeft mij als supporter ook een belangrijke les geleerd. In 1985 speelde FC zijn thuiswedstrijd tegen Roda JC. De wedstrijd was zo goed als afgelopen en een klein beetje teleurgesteld in de stand 1-1 besloten ik en mijn maten naar huis te gaan. We waren halverwege de betonnen trappen van Vak H toen er een een enorm gejuich klonk uit het stadion. Zo snel als we konden renden we terug het stadion in waar we heel de Vliert uit hun dak zagen gaan.  2-1 !!! Wie heeft er gescoord wilden we weten? “Van Grinsven” werd er geschreeuwd! Ja natuurlijk dachten we, maar gezien de euforie die er heerste moest het wel. ‘s-Avonds thuis met het bord op schoot konden we van dit bijzonder doelpunt op TV genieten maar de les die we toen geleerd hebben en tot op heden volgen is: Ga nooit weg voordat het laatste fluitsignaal is geweest! Dat doen we dus ook niet meer, al staan we met 5-0 achter.

HEYA Den Bosch!