Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Ruud Kaiser: De weg van kroonprins tot UWV

“Ruud Kaiser wordt met ingang van het seizoen 2013-2014 de nieuwe hoofdtrainer van FC Den Bosch”,  “We hebben er veel vertrouwen in dat hij met zijn kwaliteiten en karakter prima past bij de spelersgroep en het technische kader”. Zo maar 2 zinnen uit het persbericht waarin FC begin 2013 de komst van Ruud Kaiser aankondigde als nieuwe trainer. Zoals het bij dit soort nieuws gaat, niks als rozengeur en maneschijn. Hoe anders is het nu. Op dinsdag 3 Februari 2015 kreeg diezelfde trainer van Fred van der Hoorn en Theo Teelen te horen dat “FC niet verder gaat met hem” en dan ook nog eens niet aan het einde van het seizoen, maar per direct.

Hoe is het zo ver gekomen? Wij van de indevliert.nl zijn de afgelopen 1,5 jaar gaan analyseren.

De zon schijnt bij het begin van ieder seizoen, dus ook bij FCDB tijdens de voorbereiding van het seizoen 2013/2014. Nieuwe trainer, andere spelers. We gaan ervoor! Maar FC zou FC niet zijn als er niks zou gebeuren (we beperken ons nu tot binnen de lijnen van het grasveld). De resultaten zijn wisselend het eerste seizoen. Maar wat vooral opvalt zijn de items als welke keeper er wordt gebruikt en hoe de trainer is. En dan heb ik het niet over zijn technische kwaliteiten. Wegwerp gebaren naar het publiek na weer een verloren wedstrijd en meer dan eens rake uitspraken doen, maken dat het publiek de trainer en de trainer het publiek niet begrijpt. Wat daarna volgt is een eindspurt die resulteert in een 4e plek en deelname aan de nacompetitie. Hierin worden we helaas door Excelsior uitgeschakeld. Kan gebeuren. Gezien de eind resultaten zou je na afloop kunnen zeggen dat het nog wel een redelijk seizoen was.

Dan het seizoen 2014/2015, weeeeer schijnt het zonnetje, letterlijk en figuurlijk. FC houdt de kern van de selectie vast en als aanvulling krijgen we oa 3 Italianen, 2 Zweden en good old Lurling erbij te zien in de Vliert en de start van de competitie is goed. Mooi en knap voetbal. We geloven er weer in! Maar niet voor lang. Waar spelers die wekelijks blunderen (Hofstede) blijven staan, zien we ook een hoe langer hoe meer onsamenhangend elftal voetballen in de Vliert. Er zit geen lijn in het spel, geen automatismen, het lijkt ook of ze niet meer kunnen en zo maar wat doen. Dus neemt de onvrede toe. Spelers als Queckel (meerdere malen) en Hofstede ageren openlijk tegen trainer Kaiser en of hun medespelers. Kaiser lijkt de grip op de groep verloren te hebben. Het deed de positie van Kaiser zeker geen goed toen TD van der Hoorn als assistent trainer ging meewerken. Ons inziens het begin van het einde voor Kaiser. Taferelen tijdens de wedstrijd waar beide kapiteins opspringen en luid en duidelijk aanwijzingen geven waarna de voorste kapitein (Kaiser) handgebaren maakt dat die andere kapitein toch echt moet gaan zitten zijn te belachelijk voor woorden. Nog aparter wordt het als na een kleine 3 maanden als een konijn uit een hoge hoed een nieuwe assistent trainer tevoorschijn wordt getoverd en Fred weer terug gaat naar kantoor vanwege “drukke werkzaamheden”. Wat voor werkzaamheden? Het ontslag van Kaiser voorbereiden? Was het toen al duidelijk en later wellicht besproken met mensen uit alle geledingen van de club waarvan niks in het nieuws kwam dat het finito was voor Kaiser?

Conclusie:
Dat er iets moest gebeuren is duidelijk, of het directe ontslag van Kaiser de oplossing is moet nog blijken. Feit blijkt dat het heel dit seizoen niet loopt op het veld en de trainer geen grip heeft kunnen krijgen op zijn elftal, zowel op het technische als mentale vlak. En daardoor kan het ontslag van Kaiser verdedigd worden. Hoe rot zo’n ontslag ook is! Een ander feit dat blijft is dat een trainer nooit alleen verantwoordelijk gehouden kan worden voor de resultaten. Hij moet werken met de selectie zoals die door de TD is samengesteld. En daar zit al vele 5 jarenplannen lang een van de pijnpunten. Tijdens een supporters forum avond werd aan van der Hoorn gevraagd of hij de consequenties van zijn beleid zou trekken bij weer een slecht seizoen, een volmondig “ja” volgde. We zijn benieuwd, want wij vinden zowel Kaiser als van der Hoorn de hoofdrolspelers in deze malaise.

Of speelt er nog meer waar wij als aandachtige volgers van FC aan de zijlijn en niet insider zijnde geen weet van hebben?? De berichtgeving van Woensdag 4 Februari in het Brabants Dagblad en de reactie daarop door FC Den Bosch geven weer voer voor geruchten.
Om dit de kop in te drukken blijft dat ene mooi woord waar we het al vaak over gehad hebben, “Transparantie” zo belangrijk.

jose2

Soms moet echter de gifbeker 2 keer leeggedronken worden om weer op te krabbelen. Laten we daarom hopen dat het genezingsproces is ingezet en deze shit de aanzet is voor de ommekeer! We zullen het gaan meemaken, te beginnen as vrijdag!

HEYA Den Bosch