Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Trainers praat: Ruud, Jan en Frank de materiaalman

De afgelopen thuiswedstrijden zag ik het tafereeltje glimlachend aan.
Hoofdtrainer Ruud Kaiser liep,strak in het FCDB clubpak, zenuwachtig voor zijn dug out alles en iedereen in de gaten te houden terwijl Lange Jan van Grinsven in zijn trainingspakske de selectie voor de wedstrijd de warming up liet uitvoeren en de laatste aanwijzingen doorgaf.
Zoals echte Prof’s beaamd is alles tot in de puntjes geregeld en is iedere speler op de hoogte wat zijn taken zijn voor de komende wedstrijd en wat het strijdplan inhoud.

De speelwijze en de daarbij behorende taken zijn gedurende de week voor de wedstrijd door de technische staff van FCDB tot in den treure besproken om maar gedegen ten strijde te kunnen trekken.

Wij van de Vak A crew van indevliert.nl waren daarom heel nieuwsgierig hoe zo’n staff bespreking in zijn werk zou gaan en gingen afgelopen week naar de Vliert om stiekem ons oor tegen de deur van het kantoortje van Ruud Kaiser te plaatsen om maar vooral niets te missen van het gesprek tussen Ruud en Jan.

Ruud: Jan ?
Jan: Ja Ruud.
Ruud: Ik heb er afgelopen dagen goed over nagedacht.
Jan: Waarover Ruud?
Ruud: De wedstrijdstrategie van de komende wedstrijd.
Jan: Nou, verras me!
Ruud: Het lijk me verstandig om met het middenveld in een ruit te gaan spelen en met hangende backs die dan weer in en uitschuiven.
Jan: Ja? Waarom niet met 2 buitenspelers, een snelle en een goede en met een diepe spits?
Ruud: Een ruit, en dan onze Ant in het midden van de ruit als vooruitgeschoven middenvelder die ook kan inzakken.
Jan: Waar staan de 2 buitenspelers dan?
Ruud: En onze Penna wordt dan een inschuivende laatste man waardoor de ruit op het middenveld een vierkant wordt.
Jan: Den Dungen speelt ook met 2 buitenspelers en een diepe spits, gaat kei goed.
Ruud: Maar wellicht is de tactiek met opkomende backs en van plaats wisselende aanvallers die de controlerende middenvelder vrij zetten beter.
Jan: Die opkomende backs lopen de buitenspelers dan wel voor de voeten.
Ruud: Belangrijk is dat iedereen zijn taken goed uitvoert en weet waar hij moet lopen want anders wordt het niks met de ruit die een vierkant moet worden op het middenveld.
Jan: Belangrijkste is dat de spits goede ballen krijg van de buitenspelers.
Ruud: Wat echt belangrijk is, is dat Bruno Appels goed meevoetbalt, je weet toch dat ik bij een Duitse topclub trainer was ? Daar was iedereen lyrisch over mijn meevoetballende keeper strategie.
Jan: De doelman moet de bal goed aan de buitenspelers geven zodat die ze dan weer aan de spits kunnen voorzetten.
Ruud: Nu we er zo over aan het brainstormen zijn denk ik eigenlijk dat we 1,3,5,1 systeem moeten gaan spelen. Dat past veel beter bij onze selectie. Louis heeft dit systeem van mij overgenomen en een klein beetje aangepast.
Jan: Dan hebben we wel heel veel buitenspelers!
Ruud: Ja maar Jan

Ruud werd toen onderbroken door een stem die tijdens de gehele staff bespreking zwijgend in de hoek van het kantoortje shirtjes had staan strijken: “Gebruik je spelers op hun kwaliteiten, gezien de selectie die we nu hebben kunnen we het beste met de 4,4,3 tactiek spelen”. De driftig doorstrijkende persoon vervolgde zijn betoog “Jullie hebben allebei een beetje gelijk”.  “Vanuit een solide verdediging dmv van een ruit opstelling op het middenveld snel aansluiting krijgen met de aanval die door onze 2 snelle buitenspelers onze goaltjesdief in de spits bedienen”.

Verbaasd keken Ruud en Jan de strijkende materiaal man Frank van Daal aan. “Jaja Frank”, zei Ruud. Om daarna zachtjes fluisterend en de materiaal man regelmatig met grote ogen aankijkend verder te gaan met hun bespreking.

Het resultaat is bekend, Ajax 2 werd met 2-0 opgerold en de speelwijze voor de rest van het seizoen staat er .