Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Transparantie

2e Kerstdag 2013 zit er bijna op, beide kerstdagen zoals gebruikelijk te veel gegeten. Daarom is het tijd om effe te gaan uitbuiken en achter mijn PC’ke één van mijn favoriete sites te gaan checken: fcdbfans.nl. Of er nog wat supporters meningsverschillen hebben over punten en komma’s of dat er nog wat andere klets op het gastenboek staat. Maar voordat ik naar het gastenboek klik valt mijn blik direct op het laatste nieuws.

“Toch weer rode cijfers FC Den Bosch”

WTF, wat is dit nu weer denk ik en ik merk dat mijn nekharen direct overeind gaan staan en allerlei scenario’s door mijn hoofd schieten, van verplichte degradatie tot faillissement. Maar nee, ik moet me niet gek laten maken op deze 2e kerstdag en ga het artikel lezen. Ik lees dat de liquide middelen zijn toegenomen, dat er een ton extra is geleend en dat de loonkosten met meer dan 180.000 euro zijn toegenomen. Maar de zin die me maar niet los laat is het volgende: “De totale schuld van FC is toegenomen met 400.000 euro en bedraagt nu 2.1 miljoen euro”. Dit is iets waar ik HELEMAAL niks van snap! Hoe kan dit? Door de verkoop van het jeugdcomplex waren we toch schuldenvrij? Toch?

Ik ben hier even stil van en blijkbaar ben ik niet de enige, mijn Phone begint te piepen en ik krijg een app vanuit onze FCDB groeps app, het is Diego, “Ons clubke doet het weer goed op financieel gebied, financieel gezeik steeds”. Blijkbaar was ik niet de enige die lekker wilde gaan uitbuiken maar in plaats daarvan flink misselijk werd. “Tijd voor een nieuwe post op onze blog” geeft Diego aan en ik ben het hem eens en begin direct agressief te typen maar bedenk me, nee, ik wil eerst meer weten en ga alle meningen en info lezen. Wat me snel opvalt is dat iedereen het zwart, of wellicht beter gezegd rood.. inziet. Kreten als “Weer naar de markt”, “Directie oprotten” en “Hoe kan dit nou weer? Tijdens de afgelopen forum avonden werd gezegd dat alles goed ging” komen er voorbij en sommige die er meer verstand van lijken te hebben proberen de opbouw van de cijfers uit te leggen. Het onderwerp gaat zelfs zo ver dat ex directeur Peter Bijvelds een tweet plaatst dat het operationeel resultaat van vorig seizoen 8000 euro in de min was in plaats van de cijfers die nu worden besproken.

Dit alles lezende en in me opnemend kan ik maar een ding doen: Ik slaak een diepe zucht, een hele, hele diep zucht. Waarom? Om ervoor te zorgen dat het goed gaat hebben de beleidsvoerders na onze vorige………financiële problemen voorgenomen dat er op verschillende gebieden veel gedaan moet worden: het opzetten van een goede organisatie, hoe het daarmee staat weten we, het rommelt in de organisatie, er is veel gebeurd het afgelopen jaar, hopelijk weet Paul van der Kraan daar miv 1 januari 2014 iets aan te doen. Goed voetballen, zoals bekend een tijdje niet goed gegaan, laatste wedstrijden gewonnen, als we dit blijven doen komen er meer toeschouwers, sponsors enz enz. dus hier mee zijn we hopelijk op de goede weg en het allerbelangrijkste “De club moet weer van de supporters zijn en alles wat we doen moet duidelijk en transparant worden”.

TRANSPARANTIE

Transparantie, het toverwoord waarvan ik nu moest zuchten en waar we met zijn allen zo veel van gingen verwachten! Geen info achteraf of nieuws dat inslaat als een bom. En hiermee gaan de huidige beleidsbepalers enorm de mist in bij FC! Want wat doen ze, wie zijn ze eigenlijk in deze? Fred vd Hoorn? Voorzitter van de raad van Commissarissen Maarten de Gruyter ? ik weet het niet, het is me niet duidelijk, ZE hebben op een achteraf plaatsje op de website van FC sinds een paar weken onaangekondigd de jaarcijfers van FC van het seizoen 2012/2013 geplaatst. Niet eens het totale jaarverslag, nee, de belangrijkste pagina’s met de uitleg van de cijfers zijn weggelaten. En wat krijg je dan ? Juist! Onduidelijkheid, iedereen vraagt zich af hoe zit het, hoe moet het nu verder en waar staan de cijfers nu echt voor? Kortom, één en al onduidelijkheid en weer frustratie en onrust bij de supporters van FC.

Hoe moet dan dan ? Heel simpel, duidelijkheid en transparantie zouden zoals afgesproken één van de kern waardes van FC worden. Dus dan moet je niet zonder mededeling maar gedeeltelijke jaarcijfers publiceren!  Hoe dan wel? De jaarcijfers met een nieuws bericht op www.fcdenbosch.nl aankondigen. Duidelijk en simpele uitleg geven over de cijfers zodat ook mensen die niet als beroep accountant hebben het snappen. Uitleggen waarom we hebben moeten lenen en wat de langlopende schulden inhouden. Info geven hoe je problemen in de toekomst wil gaan oplossen. Hiermee krijg je duidelijkheid en (meer) begrip over zaken die niet goed lopen.

Dus, beste FCDB beleidsbepalers, ga, weeeeer, je laatste huiswerk opnieuw doen op de manier zoals we het met zijn allen hebben afgesproken, ben duidelijk en TRANSPARANT hoe ons FC erbij staat, laat dit je goede voornemen zijn voor 2014. Het moet wel, want ook het geduld en incasseringsvermogen van degene van wie de club is, de supporters, is niet eindeloos….

Succes!