Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Anekdotes uit de geschiedenis van FC Den Bosch

BORSTEN!!!!!!!!!

borst

Het was op een carnavals maandag midden 60-er jaren van de vorige eeuw.

Een oeteldonks cafe zat bom vol, de deur ging open en enkele carnavals vierders wilden snel naar binnen om zich te storten in het Oeteldonkse carnavals gedruis. Mijn vader herkende ze direct en begon enthousiast “Borsten, Borsten, Borsten” te scanderen. Enkele dames schrokken zich rot, denkende dat hij bepaalde lichaamsdelen van hen wilde zien, “Maar meneer, wat is dat nu voor taal” zeiden ze met een tongval die duidelijk geen Bossche was. Mijn vader bleef echter “Borsten, Borsten” scanderen waarna de dames zich snel uit de voeten makend, verontwaardigd uitriepen “Dat ze nog nooit in zo’n ordinair etablissement (volgens het van Dale woordenboek: horecabedrijf, kroeg, cafe) waren geweest”. Wat deze dames echter niet wisten dat mijn vader, als fanatiek FCDB supporter een paar voetballers van FC Den Bosch binnen had zien komen waaronder Theo Borsten, een midvoor oorspronkelijk afkomstig uit Wijchen die na jarenlang voor Wilhelmina te hebben gevoetbald ook nog enkel jaren in dienst was van FC Den Bosch.

Deze Theo Borsten is zo populair gebleven dat ze jaren later bij de M-side.com voor hem nog een speciale foto Aktie gehouden hebben !

Borsten, Borsten, Borsten!!!

 

Streppel !! HOMO!!

d41d8cd98f_1362052084_jurgen-streppel-willem-ii__list-noup

Het zal in de begin 90’jaren zijn geweest toen RKC zijn thuiswedstrijden nog speelde in hun beroemde fietsenstalling stadion. Dit stadion dateerde nog uit de tijd dat RKC bij de amateurs speelde en eigenlijk niet meer was als een veredelde fietsenstalling. Uitwedstrijden van FC Den Bosch die lekker dicht in de buurt waren werden sowieso altijd standaard door ons bezocht. Zo ook deze RKC – FC Den Bosch waar wij dit keer niet in het uitvak plaatsnamen maar lekker onder het dak van de eretribune. Tijdens de rust keken wij uit op de wisselspelers van RKC die onderling aan het dollen waren. Een ervan viel wel heel erg op omdat hij constant kut geintjes aan het uithalen was met zijn medespelers en wel heel ruig, stoer en populair aan het doen was. Het was een mager lang ventje met lange haren: Jurgen Streppel. Het even aankijkend was het tijd voor actie: ”Streppel” schreeuwde ik richting de spelers die doordat ze maar 2 meter van ons vandaan zaten dit goed konden horen. Streppel, denkende dat ie populair was begon direct vrolijk te zwaaien naar ons. Echter, direct na het “Streppel” volgde de oerkreet ”HOMO” en nog een reeks aan bekende en wat minder bekende Bossche scheldwoorden. De, naar hij dacht, zo populaire Streppel stond helemaal uit het lood geslagen, zijn medespelers vielen om van plezier en hielden niet op met het uitlachen van Popi Jopie Streppel die niks anders restte om maar te gaan zitten in de dug-out om er de rest van het seizoen niet meer uit te durven komen.

Jaren later in het seizoen 2004/2005 moest FCDB thuis voetballen tegen Helmond Sport, diep in de 2e helft moest er een kalende voetballer warm gaan lopen voor het vak van de Eretribune vak A crew.

streppel

Wij riepen “Streppel!!”en de voetballer riep terug “HOMO”…..

Hoezo, we hebben toen indruk gemaakt….

 

Het land van Laaf

LAAF

Niet zover van Den Bosch gebeurde het volgende in een wijk van een mooi spookjespark. Op 27 januari 1987 werd in de Efteling in het land van Laaf, Emrullah Güvenç  geboren. Althans dat dachten wij aanvankelijk, die zomerse dag in september 2009, maar het bleek heel anders te zijn. De voetballer waarvan wij dachten dat hij in het land van Laaf geboren was was Emrullah Güvenç maar Emrullah was helemaal niet in het Land van Laaf maar in Turkije geboren en was sinds zijn geboorte helemaal gek van voetballen en wilde ook maar een ding: profvoetballer worden. Helaas had hij een nadeel, zijn ergggg geringe lengte, toen hij de volwassen leeftijd bereikte had hij maar een lengte van 165 cm achter zijn naam. Maar Emrullah liet zich door zijn lengte niet tegenhouden en wilde zijn droom bewerkstelligen en ging bij Fortuna Sittard voetballen. Daar lukte dit niet helemaal en na 4 jaar Fortuna Sittard ging hij zijn geluk in 2009 beproeven bij Top Oss.

Emrullah Güvenç zagen wij voor het eerst bij de wedstrijd FC Den Bosch – FC Oss, we hadden een mooie 1e helft gezien waarin we gemakkelijk op een 3-0 voorsprong kwamen tegen de worsten uit Oss. Emrullah liep warm voor ons vak waar hij direct opviel door zijn, je raadt het al, wel zeer geringe lengte en zijn mooie gekleurde schoenen. De “voetbalhumor” begon direct “verrek een laaf, je moet 20 km verderop zijn””wat een mooie schoenen, zeker jaloers op die rode schoenen uit jullie park” “hé jonge effe wachten nog je moeder komt je zo de borst geven” en zo ging het door. Emrullah Güvenç viel de 46e minuut in en was snel een plaag voor de FCDB verdedigers. In de 65e en 69e minuut maakte FC Oss 3-2 en verontwaardigd zaten we te kijken hoe dit kon.

Maar in de 81e minuut werd het nog erger, voorzet en de kleinste man van het veld, Emrullah Güvenç kopte hard en knap in: 3-3.

Emrullah Güvenç had ons een lesje geleerd met hetgene waar hij goed is, voetballen.

Er gebeurde toen ook iets wat bij ons als Bosschenaren niet vaak voorkomt, we waren stil en stonden met onze bek vol tanden.

Wat reste was een ding: Respect voor Emrullah Güvenç en een lesje in nederigheid voor ons!

 imagesCA3SO48L