Huidige stand GS W G V DV DT DS PT
  24 4 7 13 24 42 -18 19

Winterstop

Gelukkig, het zit er bijna op. Deze zogenaamde donkere dagen aan het eind en begin van het jaar kunnen wat mij betreft gestolen worden. Koud, nat, in het donker naar je werk gaan en en in het donker ook weer thuiskomen. Maar het meeste balen vind ik nog dat er in deze periode geen voetballen is. Ze stoppen gewoon met ballen de heren voetballers. We hebben er zelfs een naam voor:

Winterstop

Wat is dat nou eigenlijk, winterstop? Volgens de officiële bronnen staat het voor het volgende:
de winterstop, zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:[‘wɪntərstɔp]Verbuigingen: winterstop|s (meerv.)
Periode in de winter dat er niet gewerkt of gesport wordt.
Voorbeelden:`winterstop in de bouwvak`,`De eredivisie voetbal nadert de winterstop.`
“De winterstop is de periode waarin er niet gesport wordt gedurende de koude winterperiode. De term is vooral bekend door het voetbal. Maar ook in andere sporten kennen ze een periode dat er niet gesport wordt. De winterstop is veelal bedoeld om sporters en de sportvelden te besparen.”

Da’s natuurlijk allemaal mooi, die officiële uitleg, maar de winterstop is in het verre verleden in het leven geroepen omdat het grasveld in de winter van beton was, met een meter sneeuw erop en -15 ja, da’s natuurlijk niet echt lekker voor de voetballers en de toeschouwers.

Maar dat was in de 50’er jaren. Nu is het toch wel ietsjes anders. Veel grasvelden zijn vervangen door kamerbreed tapijt en als er nog een sneeuwvlokje dreigt te vallen wordt gewoon de veldverwarming aangedaan zodat de worteltjes van de grassprieten het lekker warm hebben en het veldje mooi groen blijft. Ook de stadions zijn in de meeste gevallen halve indoorhallen waar de straalverwarmingen hard loeien.

Moeten we de winterstop dan maar afschaffen hoor ik jullie je afvragen? Nou, daar zullen de meeste voetballers in de Eredivisie het niet mee eens zijn! Na 3 maanden voetballen ben je echt wel toe aan een paar weken Dubai, Brazilië of luxe 5 sterren resort in Turkije of Spanje. Stel je toch eens voor zeg dat je in de kou moet ballen in Nederland!

Nee, dan onze mannen van FC! Die krijgen gewoon een extra shirtje van Frank de materiaalman en als ze mazzel hebben mogen ze gebruik maken van de handschoenen die sponsors in de Business ruimte hebben laten liggen. Ook wij FCDB fans behoren tot de hardste van het land. Toen we vorig jaar tegen Maarten de Gruijter zeiden dat ie de verwarming weleens aan mocht doen kregen de welbekende beweging van duim en wijsvinger en een nee schuddend hoofd. “Sorry mannen”, “geen centen om de verwarming aan te zetten”.

Alleen deze feiten maakt dat ik vol vertrouwen uitzie naar a.s. vrijdag, het einde van de winterstop. Zowel onze spelers als de fans zijn kei en kei hard, klaar voor de strijd. Sparta kan dan wel een naam zijn van Griekse strijders, tegen een horde geharde Bosschenaren kan niemand op!

HEYA Den Bosch!